Search
cs-CZen-GB
Search
29. března 2024

Blog

Kategorie: AkatBlog

Kupujeme akcie - je to taky česká realita?

Igor Müller, NN Investment Partners C.R., a.s.:

I když se po celém světě již minimálně dva roky skloňuje slovní spojení „risk-on“, čili přesun do rizikových aktiv, v české kotlině, zdá se, úplně nedochází k tak razantnímu přesunu. Domácí penzijní fondy zůstávají i nadále jedny z nejkonzervativnějších v rámci států OECD s minimální orientací na akcie. Při právě probíhajícím pohřbu II. důchodového pilíře a negativních výnosech na státních dluhopisech není na škodu zamyslet se nad akciovou složkou v soukromém investičním portfoliu.

Obrázek 1: Alokace penzijních fondů podle druhu aktiv v krajinách OECD, 2014 (předběžné výsledky)

 
Zdroj:  OECD  Global  Pension  Statistics;  Australian Bureau of Statistics; Bank of Japan. (http://www.oecd.org/finance/Pension-funds-pre-data-2015.pdf)

Jistě, lze namítat různý historický vývoj a rozdílné podmínky v té či oné zemi. Je to ale do jisté míry i obraz tradičního českého investora (a to je nejen v médiích). Stačí povrchní srovnání inzerátů investičních produktů nabízených u nás a v sousedním Polsku, kde se aktivně investuje na domácím akciovém trhu.  

Obrázek 2: Reálný čistý výnos penzijních fondů v krajinách OECD, 2013-2014 (předběžné výsledky) (v %)


Zdroj:  OECD  Global  Pension  Statistics;  APRA Quarterly  Superannuation Performance; Bank of Japan. (http://www.oecd.org/finance/Pension-funds-pre-data-2015.pdf)

Přitom pro nápady, kam relativně bezpečně investovat, nemusíme jít daleko. Téměř nulové úrokové sazby, nízké ceny komodit a ropy, rekordně nízká nezaměstnanost a obnova spotřebitelské důvěry výrazně přispívají k ziskům evropských a středoevropských podniků. Nestává se často, aby malá země, jakou je Česká republika, měla více než 4 % růst HDP. Bylo by k podivu, kdyby se to nepodepsalo na pozitivním vývoji cen akcií v našem regionu.
Jistý náznak, že i český investor nezahálí a „přesedlává“ na akciové fondy, je již patrný. Objemy čistých prodejů domácích akciových fondů za prvních devět měsíců činil téměř 4,1 mld. korun, což je zhruba dvojnásobek prodejů za celý rok loňský rok 2014 (http://www.akatcr.cz/stats/flow.do). 

Igor Müller 
Portfolio manažer fondu NN (L) International Czech Equity
NN Investment Partners C.R., a.s.

Předchozí článek Centrální banky v pohybu, investoři ve vleku
Další článek „Super Mario“ znovu v akci
Vytisknout
2024 © Asociace pro kapitálový trh České republiky Podmínky použití Prohlášení o soukromí
Back To Top