Search
cs-CZen-GB
Search
28. března 2024

Blog

Kategorie: AkatBlog

Centrální banky v pohybu, investoři ve vleku

Petr Šimčák, Pioneer Investments ČR:

V říjnu byly akcie podpořeny novou vlnou slovních i faktických intervencí centrálních bank, zejména pozitivními komentáři ECB a snížením sazeb v Číně. Akciové trhy reagovaly prudkým růstem po srpnovém propadu a nervózním kolísání v září. Dno z 25.srpna se zdá v nedohlednu, index Dow Jones je o 12% výše. A co na to investoři v akciových fondech? 

V týdnu do 28.srpna 2015 odteklo z akciových fondů téměř 20 miliard dolarů. To zde bylo naposledy při pádu Lehman Brothers! Tak velká byla snaha zachránit po 14 % poklesu z maxima v květnu, co se dá. Pokles totiž nebyl pozvolný, ale skokem v několika dnech. Proto to tolik bolelo, a proto byla i reakce investorů panická. Srovnání s Lehman Brothers není tak úplně mimo, protože i pokles na trzích odpovídal tomu, co se v inkriminovaných 14 dnech dělo roce 2008 i v roce 2015. Dnešní strach má jméno „China Brothers“.

  
Zdroj dat grafů: Pioneer Investments, Bloomberg, AI, data k 31.8.2015. Smíšené portfolio: Akcie 50%, Dluhopisy 50%. (20% S&P500, 20% Euro Stoxx 50, 10% MSCI Emerging Markets, 5% Nikkei 225, 15% JPM GBI EMU 3-5 let, 20% JPM GBI EMU 5-7 let, 10% iBOXX EUR Corporate)

Akciový trh je snad jediným tržištěm na světě, kde dav ve výprodejích nenakupuje a prodává. K čemu to ale vede? V konečném důsledku je většina investorů na trhu, když je to nejhorší (prudký pád až na dno) a když je to průměrné (běžné růsty i poklesy). Naopak mimo trh jsou v nejlepší dny, protože ty přicházejí obvykle těsně po dosažení dna, kdy se dav vzpamatovává z šoku způsobeného propadem a následovaného úlevou z prodeje. Čekají, až se „to“ spraví, aby mohli znovu draze nakupovat, což potvrzují říjnová data kladných přítoků do akciových fondů.

Výsledek? Zatímco akcie za posledních 20 let vyrostly o 9% ročně, podílníci v akciových fondech mají podle agentury DALBAR jen 5%. To je ochuzení se o 45 % zisku! Ben Graham, autor knihy Inteligentní investor, řekl, že „největším rizikem pro všechny portfolia je chování jejich vlastníků, nikoliv chování trhů.“ Stačí k tomu několik panických výprodejů v době, kdy trhy procházejí stresem a po zbytek doby se chovat víceméně normálně. Investorské legendy pak mohou dávat rady, které se stávají populárními aforismy, avšak kterými se dav nikdy nebude řídit. Slavná je například věta Warrena Buffetta: „Musíte být chamtiví, když ostatní mají strach a mít strach, když ostatní jsou chamtiví.” Jak snadné a jak nemožné.

Poznámka autora: Tento příspěvek není prognózou, že akcie již zase jen porostou. Čeká nás volatilní období, což je normální. Trhy již nejsou levné a rizika nejsou malá. Síla centrálních bank ale může trhům ještě pomáhat. Přesto je opatrný přístup na místě. Nákupy „až se to spraví“ a prodeje v duchu „zachraň se, kdo můžeš“ ale s opatrností nemají nic společného.

Petr Šimčák, CFA
Ředitel obchodu
Pioneer Investments ČR
     
Předchozí článek Inflace – odhady a dohady
Další článek Kupujeme akcie - je to taky česká realita?
Vytisknout
2024 © Asociace pro kapitálový trh České republiky Podmínky použití Prohlášení o soukromí
Back To Top