Search
cs-CZen-GB
Search
25. dubna 2024

Blog

Kategorie: AkatBlog

Tak jsem z toho Yellen [čti: jelen]

Tomáš Menčík, CYRRUS, a. s.

Šéfka americké centrální banky Janet Yellen včera opět promluvila a opět píchla vidle do toho, jak investoři na akciových trzích vnímají měnovou politiku. V posledních týdnech ne že by byly akciové trhy jako na houpačce, volatilita byla poměrně nízká, ale formování očekávání kudy kam s americkým sazbami je poměrně dynamické. A centrální banka to investorům nijak neusnadňuje.

Zápis z minulého zasedání centrální banky si trhy vyložily poměrně jednoznačně: sazby vzrostou už v červnu. Pravděpodobnost růstu sazeb na dalším zasedání tak skokově vzrostla přes 30 %. Střih. Je 14 dní po Fed Minutes a pravděpodobnost je na 2 %. V tom aby se čert vyznal.

Co akciové trhy nemají v lásce je nejistota. A vzhledem k tomu, že jsou to právě centrální banky, které drží akciové trhy na současných úrovních, tak nejistota ohledně nastavení sazeb znepříjemňuje investorům život. To se odráží v neschopnosti amerického indexu S&P 500 dostat se na historická maxima a v už asi padesátém proražení 10 000 bodů u indexu DAX v letošním roce. Ale zpět k paní Yellenové.

Zatímco ještě před dvěma týdny to vypadalo, a potvrzovali to i mnozí jiní centrální bankéři, že červen bude termín s velkým „T“, po pondělku je vše jinak. Paní Yellenová naznačila možné několikaměsíční nicnedělání ze strany Fedu až do doby, než se stabilizují některé faktory vstupující do nastavení měnové politiky. A to zejména trh práce a globální rizika (Čína, Velká Británie). Takže zatímco jindy by trhy takovou zprávu přijaly negativně, teď je všechno jinak. Nikomu zdá se nevadí, že mezi řádky popsala šéfka Fedu americkou ekonomiku jako nedostatečně silnou a náchylnou na výkyvy globální ekonomiky a globálních šoků, hlavně že budou sazby nízko pravděpodobně ještě několik měsíců. Jako nejpravděpodobnější scénář prvního letošního růstu sazeb se jeví prosinec.

Hurá! Konečně máme delší než několikatýdenní výhled. Jenže pokud v červnu ani červenci skutečně nedojde ke zvýšení sazeb, verbální výkruty centrálních bankéřů z posledních týdnů budou na pováženou. Jednou to vypadá, že už chtějí zvyšovat v červnu, a pak přijde jedno horší číslo z trhu práce a všechno je jinak? Zvláštní.

Hlavní hodnoty centrální banky jsou kredibilita, předvídatelnost a verbální schopnosti. O kredibilitě zatím není třeba diskutovat, ale předvídatelnost je aktuálně mizerná, což souvisí se zmatečnou komunikací. Janet Yellenová nikdy nebyla vytříbený rétorik, ale nyní jí nepomáhají ani její kolegové.

Pozitivní reakce v návaznosti na její poslední proslov je v pořádku. Ovšem to povede v horizontu týdnů k dalším spekulacím, nejistotě, diskuzím a dezinformacím. Proto by bylo pro akciové trhy lepší, aby se Fed už rozhýbal. Aby řekl, jaké parametry sleduje a při jakých úrovních bude konat. Vágní nicneříkající řeči mohou trh dovézt opět do stanice „low visibility“, tedy tam, odkud je výhled do budoucna velmi zamlžený.

Spíše než impuls pro impozantní rally na akciových trzích vnímám proslov Yellenové jako nastavenou technickou podporu a prostor pro mírný růst akcií. Rally není příliš pravděpodobná, to by se musela makrodata ještě zlepšit a globální rizika snížit. To je sice možné, ale spíše jako alternativní scénář.

Tomáš Menčík, analytik, CYRRUS, a. s.


Předchozí článek Smiřme se s tím druhým v nás
Další článek Investice nejsou jen pro bohaté
Vytisknout
2024 © Asociace pro kapitálový trh České republiky Podmínky použití Prohlášení o soukromí
Back To Top