Search
cs-CZen-GB
Search
28. března 2024

Blog

Kategorie: AkatBlog

Smiřme se s tím druhým v nás

Petr Šimčák, CFA, Pioneer Investments ČR:

Budeme lepšími investory a dočkáme se důstojné penze

My Češi dáváme hodně na charitu. V mezinárodním srovnání jsme na čelných místech ve střední a východní Evropě. Paradoxně naprosto drtivá většina z nás je však současně totálně tvrdá a nevšímavá vůči svému nejbližšímu člověku. Tohoto člověka převážně ignorujeme a chystáme mu tak bídnou budoucnost. Jeho zájem by nám přitom měl ležet na srdci především, a to jak ze sobeckých důvodů, tak i s ohledem na naše blízké. Kdo to je? Je to ten druhý v nás.
 
V každém z nás jsou dva. Naše aktuální já, které chodí do práce, hraje fotbal, chodí s dětmi na pískoviště či s kamarády na pivo. Tím druhým já jsme my v důchodu, naše budoucí já. Až nám vypadají vlasy, zuby, přibydou dioptrie a směšně se skroutí postava. Aktuální já nemá rádo budoucí já. Zanedbává jej, kudy chodí. Odhání pomyšlení na něj. Nenechá se přemluvit k ničemu dobrému, co by druhému já mohlo udělat radost.

A budoucí já by mělo radost, kdyby aktuální já dlouho spořilo a investovalo, aby z toho také něco mělo. Jenže ono ne. Pět let odložené peníze na spořáku nebo v investici je pro první já maximální představitelný horizont. První já si jen odfrkne, když mu druhé já řekne, že jen dlouhé horizonty šetření a investování mohou proměnit malé peníze na ty velké díky efektu úroku z úroků. Patnáct, dvacet či čtyřicet let je přeci šílená a nemyslitelná představa. První já přestane být dobře naloženo a zažene druhé já do jeho starobní boudy.
 
A pak přijde chvíle, kdy první já někam zmizí. Budoucí já se stane tím aktuálním. Méně zubů a všechny ty věci. Chvíle, kdy se naplno sečtou všechny jejich hádky a podrazy. Penze malá, úspory veškeré žádné. Za průměrnou penzi po zaplacení nájmu naštěstí neumřeme hlady a nezmrzneme. I to lze nazvat finanční nezávislostí. Těžko však důstojnou penzí. Je dobré smířit se a finančně zmoudřet dřív, než ten druhý v nás doopravdy zestárne.

Příklad: Spoříme 20% průměrné čisté mzdy 20 tis Kč na reálné (po odečtení inflace) zhodnocení 3% p.a. od svých 25 let do 65 let. Využíváme stavební spoření, penzijní připojištění i podílové fondy. Celkově spoříme 4000 Kč měsíčně. 
V 65 letech budeme mít 3,7 milionů Kč v dnešní kupní síle. Do 85 let tyto peníze mohou poskytnout rentu 17100 Kč, i když budou ležet konzervativně jen na 1% p.a. reálného zhodnocení. Dnešní průměrný důchod je 11300 Kč.

Petr Šimčák, CFA
Ředitel obchodu, Pioneer Investments ČR

Upozornění:
Předmětné sdělení nepředstavuje osobní investiční poradenství ani investiční doporučení, která by zohledňovala individuální situaci investora, zejména ve smyslu jeho odborných znalostí a zkušeností v oblasti investic, či dokonce jeho finanční situaci, investiční cíle nebo vztah k riziku. Investice do podílových listů v sobě obsahuje riziko kolísání aktuální hodnoty investované částky a výnosů z ní a není zaručena návratnost původně investované částky. Minulé výnosy nejsou zárukou výnosů budoucích. Míra očekávaného výnosu z cenných papírů nebo jiných investičních nástrojů souvisí s mírou investičního rizika a není jisté, že skutečný výnos bude odpovídat výnosu očekávanému. Výnosy z cenných papírů nebo jiných investičních nástrojů dosahované v minulosti nejsou zárukou výnosů budoucích. Výnos může kolísat v důsledku výkyvů měnového kurzu. Objemy investic a rozložení portfolia do sektorů a zemí se můžou měnit. Investování s sebou nese řadu rizik; vysvětlení rizik a jejich vliv na kolísání aktuální hodnoty investované částky je uvedené na www.pioneer.cz/pouceni o rizicich.pdf.

Předchozí článek Kdo jinému jámu kopá a chaos pokračuje
Další článek Tak jsem z toho Yellen [čti: jelen]
Vytisknout
2024 © Asociace pro kapitálový trh České republiky Podmínky použití Prohlášení o soukromí
Back To Top