Search
cs-CZen-GB
Search
28. března 2024

Blog

Kategorie: AkatBlog

Lex Google: Co jest vyhledáváno, to trendem dáno

Adam Kotrba, Colosseum, a.s.:

Můj příspěvek bude dnes trochu specifickým. Lze ho totiž využít nejen zpětně, ale pro mnohé z vás může být uchopitelným i v budoucnosti. Proto dál čtěte jen vy, kdo jste strůjci svého osudu a nemáte ve zvyku ponechávat věci náhodě. K tomuto účelu využiji našeho společného přítele pro každodenní potěšení, nouzi či rozmar - Google. Kdo by neznal Google. V současné době jedna z nejhodnotnějších firem na světě z pohledu tržní kapitalizace a ta možná vůbec nejhodnotnější z hlediska sběru informací. Zacílím na jeho funkci, v tuzemsku ne příliš známou - Google Trends. 

Jistě mi dáte za pravdu, že alfou a omegou všech investorů je umění chytnout správný trend, jenž je otázkou hlavně psychologického rozmaru toho někdy nepopulárního ,,davu". Proto se na kloub trendu snaží mnozí z vás většinou přijít fundamentální či technickou analýzou. Nejsem nijak velkým příznivcem spekulací a většině ,,čmáranic" zakreslených na grafech nerozumím = nevěřím. Má filosofie je tedy jasná - fundamentem k věčné slávě. Spolu s ostatními podobně smýšlejícími tvoříme skupinu tzv. hodnotových investorů, na jejichž pomyslném Olympu nestojí nikdo jiný než slovutný Warren Buffett, nechajíc se zcela pohltit Grahamovým Inteligentním investorem. Být takovým typem investora není, k překvapení mnohých, o výši vlastního IQ, ba ani dosaženého univerzitního vzdělání na poli ekonomickém či matematickém. Je to jen o sebekázni, nebýt chamtivým a držet se vlastní fundamentální analýzy. 

Naprosto souhlasím, nicméně si dovolím Grahamův popis obohatit o právě správné odhadnutí trendů. Trend definujeme jako směřování či vývojovou tendenci. Pro každého, kdo se snaží na investičním rybníčku hrát na dalšího ,,věštce z Omahy'' jsou právě trendy nejspíš hlavní oblohou denního chleba analyzování dění na trzích.

Samotné vyhledávání příslušných informací je jednoduché - toto má americký gigant brilantně zvládnuté. Rovněž časové osy šíření jednotlivých zpráv jsou jak velice přehledné, tak i graficky dobře uchopitelné. Dále jsou k dispozici téměř real-time informace o tom, co zajímá okolí nejen v české kotlině, ale u našich sousedů, v Evropě nebo dalších kontinentech. Shrnutí celosvětového sentimentu budiž pověstnou ,,třešinkou na dortu". Mé osobní sympatie směrují k akciím, a proto si během chvíle mohu zjistit, co a kde ten obávaný dav ,,googluje". S Google Trends se nedostaneme na informační úroveň ,,wallstreetovských insiders''. I přesto ale můžete leccos vytušit. V době, kdy toho nikdo z nás moc zadarmo nedostane, jde o velice velkorysou funkci pánů Brina a Page z kalifornského Mountai Wiew. Ti z vás, kdo preferujete informace formou vide, je připraveno jedno s příznačným názvem: Otázky, které jsme v roce 2015 kladli vypovídají o nás samých. S tím už se dá pracovat, co říkáte?

Můj článek nemá být návodem k obsluze, proto doporučím následující - vyzkoušejte a uvidíte. Mimochodem, největším skokanem ve vyhledávání za rok 2015 je slovní spojení: Akcie ČEZ aktuálně. Z toho lze vyvodit např. následující - česká veřejnost vnímá akcie ČEZ při aktuální ceně jako dobrou myšlenku pro nákup.

Již slovutný Gordon Gekko říkával, že nejcennější komoditou je dobrá informace. Nebudu se naivně domnívat, že tato stránka je odpovědí na veškeré neduhy, trápící téměř každého investora. Ani vy to, prosím, nedělejte. Může být ale jednoduchým pomocníkem pro orientaci v obecných náladách. 

Aniž bych byl obchodním zástupcem největšího světového internetového vyhledávače (i když, možná si přihřeji svou polívčičku a nakonec mě Larry se Sergejem osloví, protože si jistě nejzajímavější článek roku 2015, za pomoci ,,svého'' Google Translator, přečtou) mohu prohlásit jediné: Google Trends je skvělým rádce. Je patrně lepší, než leckterý makléř. Pakliže jej správně uchopíte, dokáže zodpovědět mnohé. Budiž každému dobrým pomocníkem.

Adam Kotrba
Private Account Manager, Colosseum, a.s.:
Předchozí článek Investování a evoluční biologie
Další článek Jak správně vybrat dividendový titul
Vytisknout
2024 © Asociace pro kapitálový trh České republiky Podmínky použití Prohlášení o soukromí
Back To Top