Search
cs-CZen-GB
Search
28. března 2024

Blog

Kategorie: AkatBlog

Investování a evoluční biologie

Petr Šimčák, CFA, Pioneer Investments ČR:

„Je lepší být bohatý než chudý, a to z finančních důvodů.“ říká jedno populární přísloví. A nejen z nich, chtělo by se dodat...Kdo má peníze, má obvykle také moc, cítí se komfortně a neohroženě. Sociální tlak a století tradic položili mezi penězi, bezpečím a komfortem rovnítko. Právě proto pocítíme primitivní strach při jakékoliv finanční ztrátě a prožijeme fyziologickou reakci, která připraví tělo na boj či útěk ještě před tím, než dojde k poznání na vědomé úrovni. 

Avšak strategie, která nám pomáhá přežít v reálném světě, paradoxně zabíjí ve světě financí. Zatímco hadi, nebo pavouci zde byli od nepaměti, akciové trhy jsou z evolučního kontextu novinkou. V prvním případě nám rychlá reakce, či dokonce panický útěk může zachránit život. Panický prodej ve stylu „kdo uteče vyhraje“ po burzovním krachu naopak přivodí jen (mnohdy zbytečné) ztráty. Stopování mamuta není totéž jako „stopování“ ceny akcií. Zatímco v prvním případě je extrapolace z minulosti velmi často odměněna úlovkem, ve druhém případě téměř vždy finanční ztrátou. 

Typická heuristická zkratka, se kterou se setkal úplně každý investor, zní: „Historická výkonnost je nejlepší zárukou budoucí výkonnosti. Z toho plyne, že investovat do cenného papíru s nejvyšší výkonností za poslední rok je nejvhodnější strategií“. Není náhodou, že každý informační leták o podílovém fondu musí obsahovat varování: „Historická výkonnost fondu nezaručuje stejnou výkonnost v budoucím období a minulé výnosy plynoucí z vlastnictví podílových listů nejsou zárukou výnosů budoucích.“ Ani to však mnohé neodradí od impulzívních rozhodnutí v tu nejméně vhodnou dobu. Další Nobelovu cenu by podle mého měl získat autor metody, která by přinutila investory se touto heuristikou neřídit

Evoluční vývoj předpokládá, že všechny organismy mají vrozenou schopnost a vůli po pokroku ke složitějším a dokonalejším formám. Jednají tak, aby se vyrovnaly s nároky prostředí a přežily jeho změny. Bohužel evoluční psychologie zároveň ukazuje, že proti investorům stojí soupeř nejsilnější. Jejich vlastní mozek. 

I proto je dnes častý dotaz běžných investorů: „Když to teď kleslo, neměl bych přestat pravidelně investovat a začít zas, až se to spraví?“ Jediná výhoda pravidelného investování spočívá v levném nákupu více podílových listů, když to klesá. Téměř nikdo nemá problém s racionalitou této myšlenky. Strach je ale silnější než racionalita. Proto po poklesu hodně lidí uvažuje o dobrovolné amputaci nohy uprostřed závodu, ve kterém probíhá fáze sjezdu z kopce, a kdy se získávají body navíc. Amputace v tomto případě nezachrání život, ale znemožní doběhnout do cíle. 

Petr Šimčák, CFA
Ředitel obchodu, Pioneer Investments ČR
Předchozí článek Ztratila indexová víla svou moc?
Další článek Lex Google: Co jest vyhledáváno, to trendem dáno
Vytisknout
2024 © Asociace pro kapitálový trh České republiky Podmínky použití Prohlášení o soukromí
Back To Top