Search
cs-CZen-GB
Search
28. března 2024

Blog

Kategorie: AkatBlog

Jak správně vybrat dividendový titul

Jiří Šimara, CYRRUS, a. s.

Zejména v Evropě je investování do dividendově atraktivních akcií dlouhodobě velmi oblíbené. Český investor, známý svou konzervativností, nejde proti tomuto celoevropskému trendu a i on se každoročně těší na svůj podíl ze zisku spoluvlastněné firmy. Největší nápor „dividendové sezóny“ přitom právě začíná a bude pokračovat až zhruba do konce června. 

Při výběru dividendově zajímavých akcií nemusí tuzemský investor chodit nijak daleko vzhledem k tomu, že hned několik společností pověstných štědrou dividendovou politikou je obchodováno i na pražské burze. Namátkou zmiňme například akcie ČEZ, které jsou letos spojeny s dividendou 40 CZK na akcii, což při aktuální tržní ceně implikuje téměř 10% dividendový výnos. Zaujme i Komerční banka s dividendou 310 CZK, tj. 6% výnos. 

Velmi zajímavé jsou i tituly obchodované na západoevropských burzách, jako je například automobilka Daimler či pojišťovací skupina Allianz. Daimler na dividendě vyplácí 3,3 EUR na akcii a Allianz 7,3 EUR. U obou firem jde o dividendový výnos nad 5 % s fyzickou výplatou v dubnu, respektive v květnu. Investor by však neměl používat očekávaný dividendový výnos jako jediné kritérium při výběru titulu, do kterého před dividendou vloží své finanční prostředky. Neméně důležitým vodítkem je i udržitelnost zajímavé dividendy spolu s volatilitou ceny samotné akcie.

Může se totiž stát, že je vysoký dividendový výnos dán spíše poklesem ceny akcie než vysokou výplatou. Zde se hodí pečlivě prostudovat historii výplat dividend, předně tedy to, jestli je aktuálně atraktivní výnos u daného titulu standardem či spíše raritou. Pokud je absolutní výše dividendy stejná či dokonce nižší než v loňském roce a dividendový výnos výrazně překračuje obvyklé hodnoty, měl by se mít potenciální investor na pozoru. Titul je totiž pravděpodobně pod prodejním tlakem kvůli zhoršenému fundamentu a i sama výplata dividendy může být v ohrožení. Ideální je zvolit akcie společnosti, která vysoké, ale ne přemrštěné, dividendy vyplácí pravidelně a jejíž byznys model zaručuje robustní generování volného cash flow i do budoucna. 

Po vyřešení hádanky, do čeho investovat, zbývá ještě rozhodnutí, kdy akcie nakoupit. Nemá totiž smysl investovat do titulu, který má těsně před koncem nároku na výplatu dividendy. Taková akcie totiž zpravidla bývá již poměrně drahá kvůli tomu, že ji dividendově orientovaní akcionáři v předstihu zařadili do svého portfolia. Vodítkem budiž opět historický vývoj, kde bývá patrný pravidelně se opakující vzor postupného „předdividendového“ růstu ceny akcií. Toto období však bývá u každého titulu jiné a nelze tak stanovit optimální dobu nákupu. Obecně lze říci, že to bývají zhruba dva až tři měsíce před rozhodným dnem pro nárok na dividendu. Při delším držení už musí investor počítat i s mnoha dalšími faktory ovlivňujícími cenu akcie, jako je například report kvartálních výsledků hospodaření či všeobecná fluktuace akciových trhů. 

Jiří Šimara 
analytik
CYRRUS, a. s.




Předchozí článek Lex Google: Co jest vyhledáváno, to trendem dáno
Další článek Proč je sázka na ropu v současné době složitější?
Vytisknout
2024 © Asociace pro kapitálový trh České republiky Podmínky použití Prohlášení o soukromí
Back To Top