Search
cs-CZen-GB
Search
20. dubna 2024

Blog

Kategorie: AkatBlog

Korelace u amerických akcií padá. Co to znamená?

Boris Tomčiak, Colosseum, a.s.:

V červenci se rozptyl výkonností akcií v indexu S&P 500 zvýšil podle údajů McGraw Hill Financial na 7,3 %, nejvýše od počátku roku 2012. Rozdíl výkonností mezi nejlepšími a nejhoršími sektory přesáhnul hranici 10 %. Hodnota CBOE S&P 500 indexu implikované korelace se už přiblížila k nejnižší úrovni od roku 2008. Agentura Reuters uvedla, že méně než 10 akcií má na svědomí 100 % letošního zhodnocení indexu S&P 500. Co tyto informace znamenají pro investory a pro finanční trhy obecně? 

V období nízké korelace akcií vyniknou kvality portfolio manažera, protože je mnohem náročnější vybrat dobré investiční příležitosti, které překonají trh. Na druhé straně roste pravděpodobnost negativního odchýlení od výkonnosti trhu. Jinými slovy, průměrná tracking error v období nízké korelace výnosů akcií roste. V nejbližších měsících můžeme tedy očekávat větší rozdíly ve výkonnostech jednotlivých fondů. 

Období nízké korelace je příznivé zejména pro manažery hedgeových fondů, kteří používají long/short strategie. Studie výkonností fondů taktéž ukazují, že zvyšování rozptylu je dobré pro fondy, které sledují momentovou strategii. V tomto období totiž silné akcie většinou dál posilují. Naopak slabé akcie dál ztrácejí.

Zajímavý je pohled na sektory. Od roku 1991 do roku 2014 byly největší rozptyly v sektoru technologií (8 %) a cyklického spotřebního zboží (7 %). Naopak malé rozdíly byly v energetice (4,4 %), podnicích veřejných služeb (4,8 %) a telekomunikacích (4,9 %). Manažeři, kteří chtějí výrazně překonat sektorovou výkonnost pomocí stock-pickingu, by se měli zaměřit zejména na sektory s vyšším rozptylem výkonností. 

V období nízké korelace (vysokého rozptylu výkonností) je v případě rizikově averzních investorů vhodné zvýšit diverzifikaci portfolia, aby se nestalo, že vyberou zrovna ty akcie, které mají slabou výkonnost. Když je na trhu vysoká korelace (nízký rozptyl výkonností), tak může investor nakoupit jenom několik akcií a ví, že jejich výkonnost bude přibližně stejná jako výkonnost celého indexu.

Jak dlouho může trvat období zvýšených rozdílů ve výkonnostech? Tento indikátor má v dlouhém období tendenci vracet se k průměru. Více než polovinu času je index v rozmezí 5 až 8 %. Hodnoty pod 4 % a nad 15 % jsou velmi zřídkavé. Měsíční autokorelace indikátoru je poměrně vysoká, což znamená, že období nízkých (vysokých) rozdílů je často následováno dalším obdobím nízkých (vysokých) rozdílů výkonností. Z těchto informací lze tedy usuzovat, že minimálně několik měsíců by rozptyly výkonností akcií měly zůstat na zvýšené úrovni.
Obr. 1: Index S&P 500 a korelace cen akcií z indexu, zdroj: Bloomberg

Boris Tomčiak
Vedoucí oddělení Asset management Colosseum, a.s.
Předchozí článek Kdy se zvýší tempo ziskovosti firem na evropských akciových trzích?
Další článek Propady z úvodu týdne citelně zamíchaly valuací akcií. Které segmenty trhu byly postiženy nejvíce?
Vytisknout
2024 © Asociace pro kapitálový trh České republiky Podmínky použití Prohlášení o soukromí
Back To Top