Search
cs-CZen-GB
Search
24. dubna 2024

Blog

Kategorie: AkatBlog

Propady z úvodu týdne citelně zamíchaly valuací akcií. Které segmenty trhu byly postiženy nejvíce?

Jiří Šimara, Cyrrus, a.s.:

Propady z úvodu týdne citelně zamíchaly valuací akcií. Které segmenty trhu byly postiženy nejvíce?

Nedávné výrazné výprodeje na akciových trzích daly investorům po celém světě připomenout, jak umí být burza nevyzpytatelná. Toto připomenutí přišlo v době, kdy se obchodování vyznačovalo extrémně nízkou volatilitou. Americké akciové trhy se prakticky od začátku letošního roku pohybovaly ve velmi úzkém bočním trendu, který od své středové hodnoty nevybočoval o více než 3 %. Jednalo se o stagnaci nevídanou po několik desetiletí. Zlom přišel v okamžiku prolomení zmíněného bočního trendu po reportu série negativních zpráv z Číny popisujících její ekonomické obtíže. 

Pohyby trhu byly citelné a výrazně zamíchaly oceněním akcií. Valuace indexu S&P 500 poklesla z úrovní mezi sedmnácti a osmnácti násobkem očekávaného čistého zisku až k patnáctinásobku, čili na nejnižší hodnotu za poslední rok. Obdobný vývoj byl patrný i na evropských burzách. Dlouhodobým investorům se tak naskytla příležitost k nákupům akcií za ceny, které nemohli vidět poslední měsíce ani jednou. Je také velmi zajímavé podívat se hlouběji do akciového trhu, na jednotlivé jeho sektory. Žádný velký index totiž není homogenní entitou, ale naopak se skládá z hned několika rozličných segmentů. Každý z těchto segmentů se přitom během růstového či naopak klesajícího trendu chová zcela jinak. Klíčovou charakteristikou je zde jeho cykličnost tedy vztah k hospodářskému cyklu dané ekonomiky. Výraznější pohyby tak bývají patrné například u automobilek, bankovních domů, stavařů či těžařů. Naopak defenzivnější bývají tituly patřící do sektoru potravinářství, farmacie či telekomunikace.  

Jak se během posledních tří měsíců chovaly jednotlivé segmenty indexu Bloomberg European 500, kde je zastoupeno pět set největších evropských společností, ukazuje graf níže. 




Nejvíce pod tlak se dle očekávání dostaly cyklické sektory v čele s těžaři, ocelárnami a automobilkami. Jejich ztráty se počítaly v dvouciferných číslech, kdežto samotný akciový index BE 500 odepsal necelých 10 %. Naopak stabilněji než celý trh se vyvíjely akcie farmaceutických či potravinářských společností. Zajímavý vývoj byl k vidění zejména u automobilek, kde výprodeje pokračovaly i přes to, že se postupně navyšovalo očekávání trhu ohledně vývoje zisků tohoto segmentu. Výsledkem bylo poměrně markantní snížení valuace, konkrétně o 21 %. Ocenění akcií se tak pohybuje na tříletých minimech a ne pouze na jednoletých, jak je tomu u celého indexu.  

Automobilky se na seznam titulů určených k výprodejům dostaly zejména kvůli své vysoké expozici vůči Číně, největšímu automobilovému trhu na světě. Důvod je zde tedy poměrně logický, nicméně síla propadu je alespoň dle vývoje ocenění až přehnaná, čehož může odvážný investor poměrně snadno využít ve svůj prospěch. Právě hledání takovýchto příležitostí je jednou z největších výzev každého, kdo se pohybuje na akciových trzích. S úspěšným splněním tohoto nelehkého úkolu mu přitom může pomoci právě pohled na vývoj ocenění akcií dle jednotlivých segmentů trhu. Dívat se na valuaci jen celých indexů je velmi krátkozraké a potenciálně i nebezpečné pro výnos daného portfolia. 

Jiří Šimara, analytik Cyrrus, a.s.

Předchozí článek Korelace u amerických akcií padá. Co to znamená?
Další článek Češi nemají vážný důvod bát se investovat
Vytisknout
2024 © Asociace pro kapitálový trh České republiky Podmínky použití Prohlášení o soukromí
Back To Top