Search
cs-CZen-GB
Search
20. dubna 2024

Blog

Kategorie: AkatBlog

Kdy se zvýší tempo ziskovosti firem na evropských akciových trzích?

Harald Egger, Erste Asset Management:

V poslední době akciové burzy přešlapují na místě již několik týdnů či spíše oslabují. Pro tento stav nejistoty existují samozřejmě důvody, jako jsou řecká krize, korekce na čínské burze a očekávané zvýšení úrokových sazeb v USA, které mohou sloužit jako vysvětlení. Nicméně, jeden z faktorů, který byl (zatím) opomíjen, je skutečnost, že zisky společností rostou jen stěží. Růst cen na burzách je fundamentálně odůvodněný, pokud ocenění roste plošně bez růstu zisků (např. cena vzroste vzhledem k nízkým úrokovým sazbám) nebo případně zisky firem skutečně samy rostou (což zdůvodňuje toto ocenění). Úrokové sazby ve skutečnosti nemohou dále padat, což znamená, že burzy tímto způsobem nemůžou dostat žádný impuls.
Jak faktor růst ziskovosti firem vypadá? Neexistuje žádná jasná odpověď na tuto otázku. Někteří investoři trhu jsou spíše skeptičtí. V následujícím textu se pokusím vrhnout světlo na  faktory růst zisku firem a jejich intenzitu.   

Celosvětově rychlé zotavení růstu firemních zisků po finanční krizi
Zveřejněné zisky (EPS), dlouhodobý trend zisků (EPS Long term) a zisky společností dosažených v průměru za posledních 10 let (Shiller metoda) 1975-2015
 
Graf zdůrazňuje skutečnost, že v průběhu posledních 40 let (červen 1975 - červen 2015) zisky firem rostou relativně stabilním tempem 5,3% ročně (dlouhodobý trend zisků - červená čára) s přihlédnutím cyklů. Po finanční krizi (2008) se zisky firem poměrně rychle zotavily a následně začaly růst. Nicméně, v posledních čtyřech měsících růst stále mírně oslabuje. Jedná se o varovný signál, že musíme dávat pozor na následující: vzhledem k aktuálnímu ocenění firem není žádný další růst cen akcií odůvodněný, pokud neporostou zisky firem.  Jakmile zisky začnou opět růst, může být růst cen na burzách v zásadě oprávněný.

Růst zisku pouze v některých odvětvích  
V současném tržním prostředí se růst zisku stal vzácnou komoditou, ale stále existuje - byť jen v konkrétních odvětvích. Mezi nimi jsou sektory informačních technologií, finanční odvětví a spotřební zboží. Zejména spotřební zboží nepřetržitě hlásí klesající příjmy v posledních měsících a jsme pravděpodobně svědky počátku obracejícího se trendu.   V posledních třech letech vysoké nárůsty zisku ve výši 100% zaznamenal biotechnologický sektor. Naopak velmi tradiční farmaceutické společnosti nedávno zaznamenaly pokles ziskovosti. Situace v odvětví energetiky je dramatická, zisky těchto firem klesly o více než 30% v uplynulé polovině roku. Mezi sektory, které zaznamenaly klesající zisky, jsou průmysl, suroviny a telekomunikace.

Firemní zisky v Evropě nemají dynamiku
Zisk (EPS) vytvořený v Evropě (mimo UK), dlouhodobý trend zisku (EPS v dlouhodobém horizontu) a zisk společností dosažený v průměru za posledních 10 let (Shiller metoda) 1975-2015
 
V Evropě zisky rostou ve srovnání s celosvětovým trendem, který zaostává za očekáváním. V současné době je značný rozdíl mezi Evropou a dlouhodobých trendem EPS (červená čára). Ve skutečnosti, EPS je zpět na úrovni roku 2000, tj. před 15 lety!

Dojde opět k zvyšování zisků?   
Expanzivní měnová politika Evropské centrální banky a nedávno slabé euro by měly usnadnit rychlejší růst firemních zisků. Nicméně klesající poptávka na rozvíjejících se trzích, zejména v Číně, poněkud odporuje tomuto scénáři.
Všeobecnou otázkou je, zda návrat k dlouhodobému trendu růstu zisku bude možný již v krátkodobém horizontu. Růstové sektory jako technologie a biotechnologie jsou nedostatečně zastoupeny v Evropě. Aby došlo k návratu dlouhodobému růstovému trendu ziskovosti firem, musely by se zisky firem v současné době se zvýšit o 47%, což se jeví prozatím nepravděpodobně.

Harald Egger, analytik, Erste Asset Management

Předchozí článek Co (ne)stojí za padající cenou zlata
Další článek Korelace u amerických akcií padá. Co to znamená?
Vytisknout
2024 © Asociace pro kapitálový trh České republiky Podmínky použití Prohlášení o soukromí
Back To Top