Search
cs-CZen-GB
Search
18. dubna 2024

Blog

Kategorie: AkatBlog

Když Donald Trump zamával křídly

Michal Brožka, Raiffeisenbank a.s.: 

Vedle pověstného mávnutí motýlího křídla, o kterém slavný meteorolog Edward Lorenz tvrdil, že může vyvolat bouři, bych zvolení Donalda Trumpa přirovnal k výbuchu sopky Krakatoa. Ale přirovnání k lorenzovskému motýlkovi se také nabízí. Lorenzovi poznatky vedly ke vzniku teorie chaosu a „doba trumpovská“ nás uvádí do většího chaosu než by zřejmě byla „doba clintonovská“. Donald Trump je z hlediska finančního trhu neznámým elementem bez legislativní a politické historie. Dokud tuto historii nezíská, budou jeho kroky těžko predikovatelné.

Finanční trh se ale někam přiklonit musí, a přiklonil se tedy k víře, že Trump vyplní alespoň část předvolebních slibů. Trh tedy věří v daňové škrty a nárůst výdajů na infrastrukturu. Trh věří ve snížení míře regulace na domácí půdě. Farmaceutický trh si oddechl, že nevyhrála Hillary Clinton a nyní s napětím očekává, co vše Trump zruší na Obamacare. Čeho se v tuto chvíli trh zřejmě nejvíce obává, je nárůst protekcionismu. Na druhé koleji jsou zřejmě z důvodu obtížné definice obavy z dopadu Trumpovi výhry na globální politické prostředí.

Smířlivý tón Donalda Trumpa v projevu po zvolení a víra ve fiskální expanzi způsobila růst řady akciových trhů a především výprodej dluhopisů na trzích po celém světě. Někteří analytici v této souvislosti hovořili o odklonu zahraničních investorů od amerických vládních dluhopisů. Ovšem pozorovaný růst inflačních očekávání s pětiletým dolarovým inflačním swapem rostoucím na 2,6 % spíše dokládá to, že trh čeká rychlejší ekonomický růst, respektive vyšší inflaci. Z druhé strany a ruku v ruce se zvyšováním dluhopisových výnosů, šancemi na zvyšování úrokových sazeb americké centrální banky a s obavami z nárůstu protekcionismu ze strany USA došlo k výprodeji aktiv v řadě zemí emerging markets. Nejvíce „na ráně“ se ocitlo Mexiko. Oslaboval ale například i polský zlotý. Naopak paradoxní byl nárůst čínského akciového trhu, kdy trh navzdory protekcionistickým předvolebním proklamacím na adresu Číny uvěřil, že v součtu bude volební výsledek pro Čínu pozitivní.

Vyšší šance na fiskální expanzi vedly k nárůstu spekulací na zvyšování úrokových sazeb americké centrální banky. Dolar tak posílil až do blízkosti EUR/USD 1,07, kde jej naše prognóza očekávala až v březnu příštího roku.

Z hlediska finančního trhu je ovšem nyní otázkou, zda si správně vyložil Trumpova slova. A tím se vracíme k tomu, že prozatím můžeme na Trumpovi prognózovat především nepředvídatelnost. A v tomto kontextu se jeví současné úrovně tržní volatility poměrně nízko. Jak dokládá níže přiložený graf vývoje volatility amerického akciového trhu, ta po presidentské volbě narostla na nižší úrovně, než byla v době hlasování o Brexitu a poměrně rychle zase klesla. S ohledem na nejistoty v hospodářské politice USA a nejen tam a s blížícím se obdobím, kdy Fed pravděpodobně opět zvýší úrokové sazby, vidím slušnou šanci na opětovný a brzký nárůst volatility trhu. Přece jen když bouchne Krakatoa, čekal bych, že se budou dít „věci“.


Michal Brožka, Investiční stratég/Chief investment analyst, Raiffeisenbank a.s.
Předchozí článek Jak ovlivní výsledky amerických prezidentských voleb ekonomiku USA a finanční trhy?
Další článek Sazby úroků a daní
Vytisknout
2024 © Asociace pro kapitálový trh České republiky Podmínky použití Prohlášení o soukromí
Back To Top