Search
cs-CZen-GB
Search
25. dubna 2024

Blog

Kategorie: AkatBlog

Jak ovlivní výsledky amerických prezidentských voleb ekonomiku USA a finanční trhy?

Petr Kubec, ČSOB Asset Management: 

Amerika dnes volí svého 45. prezidenta. Přestože předvolební průzkumy mírně favorizovaly Hillary Clintonovou před Donaldem Trumpem, pojďme se podívat, jaké by byly případné ekonomické a tržní dopady, pokud by ten který kandidát po svém zvolení plnil své předvolební sliby.

Nový prezident změní daňový systém

Hlavním bodem programu Hillary Clintonové v oblasti daňového systému je omezit americkým firmám možnost platit daně mimo USA, což by mělo zvýšit daňové zatížení amerických nadnárodních korporací. Na druhou stranu Clintonová chce daňově méně zatížit malé a střední podniky. Nicméně všechna navrhovaná opatření prezidentské kandidátky mají být rozpočtově pozitivní.

Co se týká placení daní americkými korporacemi mimo USA, má Donald Trump obdobný plán jako Clintonová. Nabízí však výrazné snížení korporátní daně a možnost repatriace zisků do USA za zvýhodněných podmínek. Jeho plán by měl být pro korporátní zisky, a tudíž i pro akcie amerických společností pozitivní. Plánuje také zjednodušit daňový systém pro menší podnikatele. V neposlední řadě chce zjednodušit současné progresivní zdanění (ze 7 stupňů na 3) a snížit nejvyšší daňovou sazbu. Všechna tato opatření jsou fiskálně expanzivní, měla by tak pozitivně ovlivnit výkonnost americké ekonomiky. Trump nám ale neříká, čím nahradí vypadlé daňové příjmy. Při realizaci jeho plánu by se tak USA mohlo dramaticky zadlužit.

Zahraniční politika

Kde se názory politiků silně rozcházejí, je zahraniční politika. Clintonová chce utužovat vztahy v rámci NATO a vztahy s Evropou. Vymezuje se vůči Rusku a Islámskému státu a hodlá pokračovat v současné vládní politice, která bude mít minimální dopad na trhy. Trump naopak výrazně otáčí kormidlem a propaguje protekcionismus (Amerika na prvním místě) prostřednictvím přehodnocení mezinárodních obchodních dohod. Kromě toho chce zúžit vztahy s Ruskem. 
Trumpův přístup by sice mohl mít pozitivní dopad na ruské akcie a také na akcie amerických společností s převážnou působností na domácí půdě, jeho politika by ale mohla poškodit vztahy se současnými partnery USA. Negativní dopad by pocítily nadnárodní společnosti. Na vývoj průzkumu volebních preferencí nejcitlivěji reaguje mexické peso. V případě vítězství Trumpa by se pravděpodobně hodně propadlo. Kdyby vyhrála Clintonová, peso by pravděpodobně mírně posílilo, ale vzhledem k tomu, že ji průzkumy nyní výrazně favorizují, je již její vítězství v kurzu silně zaceněno.

Imigrace a zdravotnictví v USA s novými pravidly

Imigrační politika je v USA dlouhodobě horkou půdou. Clintonová chce legalizovat současné ilegální uprchlíky působící na území USA, zároveň chce zvýšit minimální mzdu, což by mohlo snížit marže některých společností. Trump naopak hlásí, že imigranty pozavírá a pošle zpět do zemí, odkud přišli. Trumpova politika možná sníží krátkodobě nezaměstnanost, ale zároveň negativně ovlivní pracovní místa, která prakticky nelze obsadit americkými občany.

Prezident Obama zásadně změnil americký systém zdravotního pojištění a Hillary Clintonová chce v jeho konání pokračovat. Přesto dlouhodobě akcentuje cenovou politiku zdravotnických firem a dostupnost lékařské péče a kvalitních léčiv široké veřejnosti. Situaci chce řešit regulací cen a zvýšením konkurence. V předchozích letech se akciím farmaceutických společností spíše dařilo, ale předvolební průzkumy, které signalizovaly rostoucí náskok Clintonové, vzaly jejich akciím vítr z plachet. Dle našich analytiků je však již v cenách těchto akcií vítězství Clintonové zaceněno, a proto by případné poklesy po jejím vítezství viděli jako příležitost k navýšení pozic v tomto sektoru.

Další otázkou je možné snížení věku pro nárok státem financované zdravotní péče ze současných 65 let na 55 let. Výdaje na zdravotnictví však již dnes ukusují velkou část amerického rozpočtu a toto snížení by jej ještě výrazně zatížilo. 

Sociální vs. soukromě orientovaný program

Celkově se program Hillary Clintonové nese v duchu současné politiky USA, i když je daleko více sociálně zaměřen. Její snaha zvýšit rovnost ve společnosti a přenést část vládních nákladů na soukromé subjekty a bohatší vrstvy je zřejmá. Kampaň Clintonové se kloní lehce doleva, tudíž nemá zcela pozitivní efekt na trhy, neočekávám výraznou tržní reakci na výsledky voleb v případě jejího vítězství. Naopak program Donalda Trumpa je plný zvyšování nezávislosti soukromého vlastnictví na státu a podpory značky „Made in the USA“. Většinu bodů jeho programu tedy uvítají americké akcie. Problém je v tom, že prohlášení Donalda Trumpa jsou mnohdy neurčitá a populistická a nenabízejí jasnou vizi, kde by na své sliby bral finanční prostředky. Trhy by tak po jeho případném zvolení mohly znejistět, což by vedlo k poklesu akcií. Domnívám se však, že v krátké době by se trhy uklidnily, vstřebaly zvolení Donalda Trampa prezidentem a své ztráty vymazaly.

Petr Kubec, portfolio manažer, ČSOB Asset Management
Předchozí článek Poskytují analytici měřitelnou „přidanou hodnotu“?
Další článek Když Donald Trump zamával křídly
Vytisknout
2024 © Asociace pro kapitálový trh České republiky Podmínky použití Prohlášení o soukromí
Back To Top