Search
cs-CZen-GB
Search
16. dubna 2024

Blog

Kategorie: AkatBlog

Index strachu již nevykazuje známky strachu

Tomáš Menčík, Cyrrus a.s.:

Může se zdát, že akciové trhy zažívají období nadstandardně vysoké volatility (neboli vysoké výkyvy cen akcií). Není výjimkou, že akciové trhy skáčou i o 3 % denně, investoři tu vybírají krátké zisky, tu realizují stop loss pokyny. Zdání ale klame. Volatilita je aktuálně na úrovni desetiletého průměru a nadstandardní se může zdát pouze optikou posledních 3 let.

Volatilita měřená indexem VIX (který je také označován jako index strachu) je aktuálně na úrovni 19,5 bodů při desetiletém průměru přibližně 20 bodů. Během červeného pondělí 24.8., kdy akciové trhy procházely panickými výprodeji, vystoupal index VIX dokonce na 53 bodů, kde byl naposledy během finanční krize v březnu roku 2009. Jenže zatímco tehdy zažívaly trhy vysokou volatilitu zhruba půl roku a VIX na maximu dosáhl 89,5 bodu, během září letošního roku volatilita klesla opět na přijatelné úrovně. Od roku 2012 bylo prakticky jediné období, kdy byl trh více nervózní než v současnosti – přelom roku 2014 a 2015, kdy začala padat cena ropy, hrozila epidemie eboly, Evropa vykazovala pomalý růst a Ukrajina bojovala o svou nezávislost. Od té doby se drží VIX v pásmu 11 – 20 bodů, aktuálně je tedy na horní straně tohoto pásma. Měřeno ukazatelem VIX se tedy zas až tak moc neděje.

Pohled na ceny akcií ale ukazuje jiný obrázek. Zatímco právě v období přelomu let 2014/2015 klesl německý akciový index o 15 %, aktuální krize související zejména s Čínou a cenami komodit stlačila DAX v dosavadním extrému o 25 %. A vzhledem k tomu, že nelze makroekonomickou situaci příliš objektivně srovnávat, právě index VIX může pomoci se srovnáním. Investoři v porovnání s minulými krizemi vnímají tu aktuální relativně srovnatelně, pokles akciových trhů se tak může zdát „přepálený“.

Ovšem na to, aby indexy z velké míry umazaly ztráty vygenerované v letošním roce, mnoho témat se musí posunout o řádný kus dál. Zejména pak ekonomická situace v Číně, termín a tempo zvednutí amerických sazeb, rozsah QE implementované Evropskou centrální bankou či reálný dopad nízké ceny ropy na země závislé na ropě.

Nikde není dáno, že volatilita se nemůže na trhy vrátit, nicméně podle mého názoru jsou hlavní obavy již zapracované a například nadcházející výsledková sezóna může obavy dále utlumit.

Tomáš Menčík, analytik, Cyrrus a.s.

Předchozí článek Bude mít ČR nejdražší dluhopisy na světě?
Další článek Kdo má pravdu o stavu americké ekonomiky – sektor služeb či výrobní sektor?
Vytisknout
2024 © Asociace pro kapitálový trh České republiky Podmínky použití Prohlášení o soukromí
Back To Top