Search
cs-CZen-GB
Search
23. dubna 2024

Blog

Kategorie: AkatBlog

Bude mít ČR nejdražší dluhopisy na světě?

Martin Zezula, Raiffeisen investiční společnost a.s.:

Máme za sebou velmi horké léto. Rtuť teploměru opakovaně atakovala čtyřicítky, obdobně zvýšený byl však i krevní tlak řady hráčů na finančních trzích při každodenním monitoringu vývoje akciových indexů či cen komodit. Těm však média věnovala prostoru více než dost. Zcela stranou jejich zájmu již tradičně stály české dluhopisy, byť ani zde o „zábavu“ nebyla nouze. 

Postaral se o ni pokles výnosů do splatnosti zejména krátkodobých a střednědobých dluhopisů hluboko do negativních teritorií (např. státní dluhopis ČR s kupónem 0,5 % a splatností v roce 2016 se dne 7. 9. 2015 prodával s rekordně nízkým výnosem do splatnosti mínus 0,90 % p. a.).

Jelikož však na vyspělých dluhopisových trzích k podobnému poklesu výnosů nedošlo (např. stejně dlouhý německý státní dluhopis nese nyní mínus 0,25 % p. a. a švýcarský rekordman mínus 0,84 % p. a.), nelze tuto situaci vysvětlit tradičními přesuny prostředků z rozkolísaných akciových trhů do relativního „bezpečí“ státních dluhopisů. Zdůvodnění je jinde, a to ve snaze investorů vydělat na očekávaném posílení CZK, plynoucím z deklarovaného opuštění intervenčního režimu ČNB v příštím roce, uměle udržujícího korunu na úrovni min. 27 CZK/EUR, navzdory lepšícím se fundamentům domácí ekonomiky.

Řada zahraničních subjektů proto již v předstihu kupuje české státní dluhopisy (zejména ty se splatností v letech 2016 - 2018, tzn. krátce po předpokládaném ukončení devizových intervencí), čímž žene jejich ceny vzhůru, a tedy tlačí výnos do splatnosti níže, v tento moment již velmi hluboko do mínusu. Co je ale ztráta kolem 1 % p. a. z držby dluhopisu oproti potenciálnímu zisku např. 4 %, posílí li koruna v příštím roce k hladině 26 CZK/EUR? Po českých dluhopisech bude z tohoto titulu v následujících týdnech a měsících „hlad“, se zahraničními hráči se však budou „přetahovat“ rovněž domácí správci fondů, kterým z obdobného důvodu dělá vrásky zdražující měnové zajištění (hedging) držených cizoměnových dluhopisů (a budou tedy takto investované prostředky minimálně částečně přesouvat zpátky na tuzemský dluhopisový trh). 

Nejen Českou národní banku tedy zřejmě v příštím roce čeká léto ještě více horké, než to letošní.

Martin Zezula, Portfolio Manager, Raiffeisen investiční společnost a.s.

Předchozí článek Kam, že to investovat po Fedu?
Další článek Index strachu již nevykazuje známky strachu
Vytisknout
2024 © Asociace pro kapitálový trh České republiky Podmínky použití Prohlášení o soukromí
Back To Top