Search
cs-CZen-GB
Search
28. dubna 2024

Blog

Kategorie: AkatBlog

Eurobondy: Mýtus nebo realita?

David Greene, Client Portfolio Manager pro evropské dluhopisy, Pioneer Investments:


Téma eurobondů se opět začíná postupně objevovat na evropském investičním horizontu, poté co bylo po nějaký čas diskrétně odloženo do suterénu. Koncept je pro mnohé pravděpodobně známý - v Evropě je zapotřebí hlubší hospodářská a fiskální integrace a myšlenka vzájemné spoluúčasti dluhů má zásadní význam pro návrhy hlubší fiskální integrace. 

Vždy však existoval velký problém – v Německu je považováno za politickou sebevraždu agitovat za společné "eurobondy", protože mnozí němečtí voliči považují takovou myšlenku jednoduše za převod bohatství ze strohého severu na rozdrobený jih. Francouzský prezident Emmanuel Macron poprvé nastolil myšlenku eurobondů během své nedávné kampaně, ale chytře je spojil s novým dluhem, který by podpořil daňový základ v eurozóně, a který by byl využit k financování investic do infrastruktury a společných programů EU pro zadávání veřejných zakázek v oblasti obrany. 

Posléze aktuální dokument Komise EU o budoucnosti eura naznačil vytvoření cenných papírů krytých dluhopisy (nebo Euro Safe Bonds označované jako ESBies). Tyto cenné papíry by společně zabalily státní dluh zemí eurozóny do nového aktiva, které by mělo stejnou rizikovou váhu jako stávající státní dluh v EU. Na rozdíl od Spojených států amerických, které mají státní pokladniční poukázky, Evropa nemá žádnou formu kolektivního dluhového nástroje, což znamená, že evropské banky mají tendenci těžce investovat do vlastního státního dluhu.
 
To vede k situaci, kdy obavy o úvěrovou schopnost státu mají dopad na úvěrovou schopnost banky, takže ESBies by mohly být čistým řešením problému. Německá reakce byla dle očekávání "Nein, danke" a s připomínkou, že "členské státy musí plnit svou odpovědnost za vytvoření stability a růstu v eurozóně prostřednictvím strukturálních reforem a snižování dluhu". Jinými slovy, neexistuje žádná šance, že by Německo poskytlo svou úvěruschopnost, aby podpořilo zbytek eurozóny. 

Ale možná, že to není tak černobílé. Toto jsou první návrhy a mohly by být přepracovány do přijatelnější podoby. Pokud by Angela Merkelová byla v září znovu zvolena, vytvoří spolu s Macronem údernou sílu pro další evropskou integraci. Část tohoto plánu by mohla zahrnovat pouze určitou formu vzájemné úhrady dluhů za hlubší fiskální integraci.

David Greene, Client Portfolio Manager pro evropské dluhopisy, Pioneer Investments
Předchozí článek Co stojí za vzestupem kryptoměn a proč ztrácí Bitcoin půdu pod nohama?
Další článek Investiční banky ztrácejí zájem o český akciový trh
Vytisknout
2024 © Asociace pro kapitálový trh České republiky Podmínky použití Prohlášení o soukromí
Back To Top