Search
cs-CZen-GB
Search
30. dubna 2024

Blog

Kategorie: AkatBlog

Co stojí za vzestupem kryptoměn a proč ztrácí Bitcoin půdu pod nohama?

Analytický tým Financial Progress Group a.s.:

Uplynulo již 7 let od doby, kdy byla virtuální měna použita k nákupu něčeho v reálném světě. Tehdy šlo o nákup pizzy, která stála 10 000 Bitcoinů. Dříve neznámá a téměř bezcenná kryptoměna udělala za tu dobu ohromný krok vpřed. Nyní zná Bitcoin téměř každý a během posledního roku nejdříve překonala cena Bitcoinu hodnotu jedné unce zlata a momentálně se i přes proběhlou korekci pohybuje na dvojnásobku ceny unce zlata.

Co stojí za tímto růstem a jak to vypadá do budoucna? Názory odborníků jsou poměrně rozdílné, jedni nedají na Bitcoin a obecně kryptoměny dopustit, druzí hovoří o bublině a blížícím se splasknutí. Mezi nejčastější názory vysvětlující vzestup kryptoměn patří jejich rostoucí popularita a dostupnost služeb na ně navázaných, obliba kryptoměn jako anonymního nástroje k finančním transakcím a příliv spekulantů, kteří nechtějí zůstat stranou.

Tržní kapitalizace celého trhu kryptoměn
 Tržní kapitalizace celého trhu kryptoměn
zdroj: coinmarketcap.com

S rostoucí hodnotou tohoto odvětví roste i jeho význam. Během posledního kvartálu se trh kryptoměn ze čtyřnásobil a aktuálně překračuje hranici 100 miliard USD, tedy zhruba 1/7 hodnoty Applu, firmy s největší tržní kapitalizací na světě. 

Zajímavý je vývoj mezi samotnými kryptoměnami, kdy Bitcoin ztrácí svůj tržní podíl, který před pár měsíci činil kolem 90 %. Momentálně je to již méně než 40 % a pozornost se rozptyluje mezi další kryptoměny, kterých je momentálně již několik stovek a mají určitá svá specifika.

Nové virtuální měny se snaží řešit především vyšší anonymitu a efektivitu transakcí, a zároveň rozšířit potenciál možností budoucího využití. Některé rostou mnohonásobně rychlejším tempem než Bitcoin a pokud trend setrvá, tak se svět kryptoměn za pár týdnů posune do další etapy a Bitcoin ztratí pozici dominantní virtuální měny a z trůnu ho sesadí mnohem více využitelné Ethereum. To již není jen samotná kryptoměna, ale i decentralizovaný ekosystém s velkými ambicemi pro budoucí uplatnění. 

% zastoupení tržní kapitalizace jednotlivých kryptoměn
% zastoupení tržní kapitalizace jednotlivých kryptoměn
zdroj: coinmarketcap.com

Samotný vývoj kryptoměn je skutečně impozantní. Na trh vstupují ve velkém hedge fondy zaměřené na správu majetku v kryptoměnách a americká Komise pro cenné papíry a burzu SEC reviduje dříve zamítnutou žádost o uvedení prvního Bitcoin ETF fondu na burzu. 

Všechny tyto informace zní pro kryptoměny velmi pozitivně, ovšem k adekvátnímu závěru je nutné se na vše podívat s širší perspektivy. V mnohém daný scénář připomíná internetovou bublinu. A ačkoliv její splasknutí znamenalo velké vystřízlivění, postupně nastala doba, kdy jsou internetové společnosti neodmyslitelnou součástí ekonomiky.

Kryptoměny a decentralizované systémy fungování mají v budoucnosti své místo, ovšem ještě nějaký čas potrvá, než se vše dostane do reálně bezpečné a efektivní podoby k širšímu využití. Prozatím můžeme očekávat turbulentní vývoj cen a mnohá pozitivní i negativní překvapení.

Analytický tým FPG

Předchozí článek Oživení ve východním bloku Evropy podporuje atraktivní investiční příběh
Další článek Eurobondy: Mýtus nebo realita?
Vytisknout
2024 © Asociace pro kapitálový trh České republiky Podmínky použití Prohlášení o soukromí
Back To Top