Search
cs-CZen-GB
Search
5. května 2024

Blog

Kategorie: AkatBlog

Alternativní investice – správná alternativa nebo jen balzám na nervy?

Lukáš Vácha, Conseq Investment Management a.s.:

Investice do veřejně obchodovaných aktiv jako jsou akcie nebo dluhopisy nebo investiční fondy mají jednu velkou nevýhodu.  Jejich tržní hodnota je známá v podstatě v jakémkoli okamžiku. Majitelé je tak sice mohou kdykoli za fér cenu prodat, ale mohou se i dostatečně intenzivně „nervovat“ v případě propadů aktuální tržní ceny.
Naopak, pořídí-li si nemovitost, majetkový podíl v na burze neregistrované firmě, obraz nebo veterána, zdaleka tak přesný přehled o jeho aktuální hodnotě nemají. Nemohou je sice v případě nenadálé potřeby rychle prodat, na druhou stranu nemají stále před očima kolísání jeho hodnoty. Je asi přirozenou vlastností nepříliš racionální lidské psychiky, že taková aktiva máme někdy tendenci vnímat jako méně riziková a bezpečnější než ta finanční, jejichž vývoj máme vždy na očích. Určitou roli v tom hraje i pocit, že si na tzv. „alternativní“ aktiva kdykoli můžeme sáhnout, a že jejich vlastnictví nám kromě případného finančního výnosu přináší i radost či uspokojení. Asi málokdo dokáže strávit dlouhé hodiny zálibným pozorováním výpisu účtu od svého obchodníka s cennými papíry, nechat si načechrat čupřinu při nedělní cestě z města v dluhopisech nebo akciích taky moc nelze.

Zmíněná alternativní aktiva mají nepochybně pevné místo v každém investičním portfoliu. Musíme si však uvědomit, že z investičního pohledu jsou investiční nástroje jako každé jiné a přesně tak k nim přistupovat. Fakt, že on-line nevidíme jejich aktuální hodnotu, jim na rizikovosti vůbec neubírá, ba právě naopak. Jejich hlavní a nepopiratelnou výhodou je nízká závislost vývoje jejich hodnoty jednak mezi nimi navzájem, jednak mezi nimi a finančními trhy, což je vlastnost, kterou většina poučených investorů dokáže ocenit. Hlavní milionovou otázkou je proporce, ve které je ve svém portfoliu použít, a samozřejmě, které z nich zvolit.

Velkou roli v rozhodování hraje stupeň povědomí investora o dané konkrétní investici. I zde platí, že člověk by neměl dávat peníze do něčeho, o čemž nemá alespoň základní znalosti nebo je alespoň nesvěří někomu, o kom si myslí, že jim pořádně rozumí. 

Investor do finančních aktiv to má jednoduché. Finanční a kapitálové trhy jsou mezi všemi hospodářskými odvětvími s jedním z nejvyšších stupňů regulace a „ochrany“ spotřebitele, v tomto případě investora. Firmy působící v tomto odvětví jsou sešněrovány všemožnými kapitálovými, reportingovými a jinými požadavky a regulátoři jim téměř nepřetržitě stojí za tak říkajíc za pozadím. Mají i velmi přesně nařízeno, jakými způsoby a s použitím jakých argumentů mohou své produkty nabízet, a že potenciálního zájemce musí vždy seznámit se souvisejícími riziky. I potenciálnímu investorovi „lemplovi“ dá velmi velkou „fušku“, aby se nechal nějak zásadně zmást nebo dokonce okrást, samozřejmě pohybuje-li se v legální části trhu.

V jiných odvětvích, do kterých zájemce o alternativní aktiva může zabloudit to tak vždy úplně není. A tak nás mohou nemovitostní developeři masírovat, že přece nemovitosti jsou tím jediným správným reálným uchovatelem hodnoty majetku před inflací, na kterém téměř nelze prodělat, nebo je pro někoho těžké nepodlehnout sugestivním námluvám prodejců zlatých cihel, že jedině zlato a drahé kamení jsou ty správné investiční milenky na celý život. Zájemci o investice do umění pak čelí až nečekaně velkému riziku, že jim doma na stěně nevisí to, co si myslí, protože riziko koupě falsa je právě v tomto odvětví nečekaně velké. Navíc to, co si kupují je většinou unikátní a odhadnout, zda je konkrétní cena fér, je někdy nezvladatelný oříšek, který lze rozlousknout až v okamžiku jejich skutečného prodeje.   

Alternativní investor má tedy těžký život. To, že si zmíněná rizika uvědomí a nepodlehne bezhlavě nesmyslné vidině snadného zisku a oběda „zadarmo“, je však první cestou k investičnímu úspěchu.  

Lukáš Vácha
O
bchodní ředitel pro institucionální a privátní klientelu, Conseq Investment Management a.s.
Předchozí článek Hra s horkým bramborem bude pokračovat
Další článek Trendy v kolektivním investování
Vytisknout
2024 © Asociace pro kapitálový trh České republiky Podmínky použití Prohlášení o soukromí
Back To Top