Search
cs-CZen-GB
Search
5. května 2024

Blog

Kategorie: AkatBlog

Trendy v kolektivním investování

Pavel Hoffman, Investiční kapitálová společnost KB, a.s.:

Kolektivní investování v České republice zažívá v posledních měsících silný boom. V prostředí nulových úrokových sazeb se investiční fondy staly přirozenou alternativou ke standardním spořicím produktům. Jen za loňský rok přiteklo do investičních fondů přes 43 miliard Kč a objem celkově investovaných prostředků se zvýšil na necelých 330 miliard Kč.

Oproti minulosti se zájem Čechů posunul více do středu nabídky, to znamená od dluhopisových a zajištěných fondů směrem ke smíšeným fondům. Tento posun je logický v kontextu dnešní situace na kapitálových trzích. V prostředí velmi nízkých výnosů na dluhopisovém trhu by byla chyba dávat všechny vajíčka do dluhopisového a zajištěného koše.  

Zatímco Češi v posledních letech masivně objevují kouzlo smíšených fondů, na Západě jsou zase o krok dále. Investice je zde brána čím dál častěji jako služba, která je nabízena veřejnosti se širokou škálou doprovodných služeb. Spíše než konkrétní investiční fond, jak je tomu stále u nás, si klient vybírá investiční strategii, která odpovídá jeho cílům a představám, tj. investičnímu profilu. Každá strategie obsahuje několik samostatných investic, které se v průběhu času mění podle vývoje na finančních trzích. Starost o portfolio je delegována na investiční společnost, která všechny úkony spojené se správou portfolia činí za klienta na základě mandátní smlouvy. Klient se už tak nemusí starat o výměnu jednotlivých investic ve svém portfoliu, pokud se zrovna některý investiční fond dostane za svůj zenit.

Služba, která byla donedávna nabízena nejmovitější klientele, se díky postupující automatizaci stává dostupnou i pro běžného investora. Například ve Francii je tento typ služby nabízen zpravidla od 15 tisíc EUR. Zájem francouzské veřejnosti je přitom obrovský, když čtyři z pěti investic směřujících do investičních fondů jsou dnes realizovány prostřednictvím mandátní smlouvy.

Jsem přesvědčen o tom, že dříve nebo později se tento trend prosadí i u nás. Tento obchodní model totiž skýtá výhody pro všechny zúčastněné strany.  Klientovi šetří čas s investičním rozhodováním a distributorovi a investiční společnosti zajišťuje větší diverzifikaci klientského portfolia a tím pádem snižuje riziko exitu investora v případě nepříznivého vývoje u jednoho fondu.

Pavel Hoffman
Místopředseda představenstva
Investiční kapitálová společnost KB, a.s.

Předchozí článek Alternativní investice – správná alternativa nebo jen balzám na nervy?
Další článek Algoritmický oslíček se dotřásl
Vytisknout
2024 © Asociace pro kapitálový trh České republiky Podmínky použití Prohlášení o soukromí
Back To Top