Search
cs-CZen-GB
Search
25. dubna 2024

Blog

Kategorie: AkatBlog

Souboj spekulantů s ČNB vstupuje do dalšího kola, spekulanti opět přebírají iniciativu

Martin Vlček, BH Securities a.s.:

Koruna třetí týden od intervencí posiluje jen minimálně, obchodování je relativně poklidné. "Mírnost posílení koruny o cca 1 až 2 % jsem očekával, ale popravdě takto nízká volatilita denních pohybů mě překvapila. Spekulanti každopádně dostali dočasně na frak" říká Martin Vlček, analytik společnosti BH Securities.

"Dle mého názoru spekulanty vyděsilo cca 1procentní oslabení koruny bezprostředně před ukončením intervencí. To spekulanty znejistilo, a přesně to ČNB dle mého názoru chtěla dosáhnout." pokračuje Vlček. Zde část spekulantů zřejmě uzavírala pozice ve ztrátě. "Poté pan guvernér Rusnok po uvolnění intervencí prohlásil, že koruna může být volatilní na obě strany, a pomyslný mantinel případné neoficiální intervence je velmi široký. To pro spekulanty zvýšilo nejistotu na obě strany, takže se báli a začali podle mě zavírat pozice podruhé. A pár dní nato pan guvernér Rusnok prohlásil, že koruna se může pohybovat velmi blízko původní hranici 27 CZK/EUR, což byla klasická slovní intervence, která sebrala spekulantům vítr z plachet" dodává Vlček.

Zde spekulanti pravděpodobně zavírali pozice potřetí, kvůli nedostatečnému potenciálu zisku, na který by navíc museli dlouho čekat. Spekulantům pozice přestává vyplácet a poohlížejí se po vyšších výnosech za své riziko. Nyní působí čas jednoznačně proti nim. Potenciální výnos je malý a čas neúprosně běží. Spekulanti postupně ztrácejí časovou hodnotu díky ztrátám na forwardových kontraktech, které drží.
 
"Dle mého názoru koruna bude posilovat jen velmi mírně, řádově o 2 procenta ročně. Pokud spekulanti ztratí trpělivost a centrální banka naopak bude dál držet svou pozici, tak si dovedu představit i oslabení koruny nad hranici 27 CZK/EUR, až někam k hranici 27,50 CZK/EUR. Tam by pro mě bylo zajímavé opět korunu nakoupit proti EURu" uzavírá Martin Vlček.

Po předchozím prolomení hranice 27 CZK/EUR se ale poslední den zdá, že spekulanti opět začínají vystrkovat růžky a koruna začíná nenápadně posilovat. Kam až ji ČNB a trhy pustí?

Martin Vlček, analytik, BH Securities a.s.
Předchozí článek Co přineslo první kolo prezidentských voleb ve Francii?
Další článek Index trhu historických cenných papírů
Vytisknout
2024 © Asociace pro kapitálový trh České republiky Podmínky použití Prohlášení o soukromí
Back To Top