Search
cs-CZen-GB
Search
19. dubna 2024

Blog

Kategorie: AkatBlog

Psychologie parazitních výdajů a nový rok

Jan Barta, ČSOB Asset Management a.s., investiční společnost:

Všichni víme, že měsíc co měsíc nám z  rozpočtu ujídají nemalé částky parazitní výdaje. Parazitní výdaje jsou ty, které vynakládáme na potřeby, které vlastně nepotřebujeme, ale oslazujeme si jimi život. Léčí se jimi stress, potlačuje úzkost, zesiluje radost.   Jako všechny „nástroje“ regulující náladu nejsou zcela bezpečné. Na rovině filosofie života nahrazují pocit BÝT pocitem MÍT. Dokáží růst a budit v nás nové a nové potřeby. Pokud je držíme v rozumných mezích, je asi vše v pořádku. Jsou však lidé, kteří za parazitní (zbytné a v podstatě neužitečné) výdaje utratí ročně velmi mnoho peněz. 

Některé parazitní výdaje škodí „jen“ zdraví, jiné „celému člověku“.  Celému člověku škodí tím, že poškozují sílu jeho osobnosti a jeho finanční budoucnost. Žijeme život, v němž přibývá situací, v nichž nám pomohou jen a jen naše vlastní peníze. Konvenční moudrost praví, že nejvíc peněz potřebují mladí lidé. Není to tak docela pravda.    Staří lidé se bez peněz neobejdou – ani psychicky, ani prakticky. Prof. Vondráček jednou napsal, že stáří je vlastně druh puberty – mnohdy přecitlivělé, mnohdy plno pochyb a komplexů a nerozhodné. Mladí potřebují rodiče, staří potřebují někoho blízkého. Mladí stojí své blízké peníze, staří mnohdy za své blízké peníze vydávají.  V koloběhu potřeb se vše točí kolem peněz.

Zrušit parazitní výdaje a využít je  -  je i není snadné. Je to jako s dietou. Všichni víme, že je prospěšná, ale jen zřídka nám vydrží. 

Představte si, že budete své parazitní výdaje důsledně odkládat do strategické životní rezervy. Jen málokdo to dokáže. Je to prý tím, že nemáme příliš rádi toho druhého v nás. Tím jsme my sami, ale zestárlí a staří. Jeho potřeby jsou naše potřeby, ale my je rádi odsouváme. Je to tím, že se svým stářím nejsme smířeni a směrujeme své peníze raději na krásné sjezdovky a měkké pláže. Žít na  oblaku parazitních výdajů a oddat se jim je stejně riskantní jako skočit do propasti a v letu doufat, že někde najdeme křídla. Některé banky léčí své klienty – investory z parazitních výdajů tím, že jim pomocí video softwaru ukazují, jak budou jako staří vypadat. Prý to funguje a ti léčení se dají na odkládání spotřeby. 

Zkuste to sami bez videa. Uvidíte, že odstranění parazitních výdajů vám, stejně jako dieta, přinese po pár týdnech a měsících nádherný pocit a novou sebedůvěru. Konečně začnete žít nikoliv podle toho, kolik máte peněz, ale podle toho, jak chcete. Peníze vám nebudou poroučet, co smíte chtít a nechtít, ale vy budete poroučet penězům. Penězům dokáží poroučet jen lidé, kteří dokáží poručit sobě.

Zamysleme se
  1. Pravidelně utrácíme v naději, že si pořídíme malou radost. Namísto radosti si však pořídíme parazitní výdaj. Tak to v životě chodí. 
  2. Šetření je možná unavující. Je to však jediná práce, kterou děláme jen pro sebe. 
  3. Je legrační, že lidé se o tom, kam s penězi, radí se známými. Na operaci žlučníku  by k sousedovi nešli. Dobře uložit a ošetřit peníze je stejně velké umění jako třeba -  operovat žlučník.  
  4. Neexistuje absolutně bezpečný finanční produkt. Jediná obrana je v tom, že si vybereme rizika, která dokážeme snést  a nikoliv  že je vyloučíme. Nejde to. 
  5. vybrat si  dobré finanční produkty je možná stejně důležité jako výběr životního partnera. Je tu rozdíl.  Partnera můžeme vyměnit, ale ztracené  výnosy se nám už nikdy nevrátí. 
  6. Radost si za peníze nekoupíme. Penězi si můžete koupit dům, ale ne radostný domov. Penězi můžete získat ženu, ale ne lásku. Nenechte si tedy od peněz poroučet, co smíte a nesmíte, kdo jste či nejste. 
  7. Když překlopíte parazitní výdaje na deset let do užitečných produktů, zjistíte, že sice nejste tak bohatí, jak byste chtěli, ale mnohem zámožnější než jste si dokázali představit.
Omlouvám se upřímně za moralizování. Třeba vás však pobavilo.

Jan Barta
Generální ředitel ČSOB AM
Předchozí článek Investoři, štěstí a spokojenost
Další článek Švýcarská čokoláda zhořkla. Ale komu vlastně?
Vytisknout
2024 © Asociace pro kapitálový trh České republiky Podmínky použití Prohlášení o soukromí
Back To Top