Search
cs-CZen-GB
Search
23. dubna 2024

Blog

Kategorie: AkatBlog

Podzimní vlny na trzích

Aleš Charvát, UniCredit Bank CR, a.s.:

Konečně jsme se dočkali. Záporné úrokové sazby dorazily poprvé oficiálně i do ČR. Aukce státních pokladničních poukázek, která proběhla minulý týden, skončila s výnosem na úrovní minus 0,1 procenta. V praxi to znamená, že si investoři uložili české koruny do státních cenných papírů a ještě za to zaplatí. Přebytek českých korun na trhu zajistila pomocí svých devizových intervencí především Česká národní banka. A zahraniční spekulanti, kteří příliš nevěří, že by hladinu směnného kurzu EUR/CZK na úrovni 27 Kč za Euro mohla ČNB skutečně udržet i v roce 2016. Zatím však nic nenasvědčuje tomu, že by se tak nestalo a investoři museli začít za úložky v českých korunách platit. 

Akciové trhy se pomalu ale jistě oklepávají z prudkého poklesu, který zapříčinilo částečné splasknutí čínské akciové bubliny v minulých týdnech. Analytici se předhánějí v modelování scénářů, skeptici věští další obří krizi a ti chytřejší si v období největšího poklesu již něco málo nakoupili. Největší mediální pozornosti se dostalo – jako obvykle – panu Buffetovi a Muskovi. První nakupil více než 10% podíl ve firmě Phillips 66. Elon Musk pak mírně zvýšil podíl nikoli v Tesla Motors, ale trochu překvapivě ve společnosti SolarCity, kde nyní vlastní pětinový podíl, přesněji 21,4 %. 

Ceny ropy zastavily svůj strmý pád, což jistě uvítají především majitelé benzinových pump. Na trvalý vzestup to však také nevypadá. Přetlak způsobený vyšší nabídkou a neochota snižovat produkci bude velmi pravděpodobně i nadále cenu této komodity držet kolem současných úrovní. 
Konec léta a nástup podzimu by se tak dal nazvat obdobím velkých vln. Vlny tropického počasí, vlny výrazných pohybů na trzích, ale také vlny politické a sociální. 

Aleš Charvát, specialista na mezinárodní akciové a dluhopisové trhy, UniCredit Bank CR, a.s.
Předchozí článek Češi nemají vážný důvod bát se investovat
Další článek Občas se vyplatí vystrčit hlavu
Vytisknout
2024 © Asociace pro kapitálový trh České republiky Podmínky použití Prohlášení o soukromí
Back To Top