Search
cs-CZen-GB
Search
24. dubna 2024

Blog

Kategorie: AkatBlog

Opice, peníze, finanční krize a Brexit

Petr Šimčák, CFA, Pioneer Investments ČR:

Tradiční ekonomie říká, jak by se lidé měli chovat. Předpokládá, že jsou racionální, vyhodnotí všechny dostupné informace a jsou sobečtí. Behaviorální ekonomie je více popisná a snaží se ukázat, jak se lidé opravdu chovají. Nejsou vždy racionální, ani zdaleka nevyhodnocují všechny informace a ne vždy jsou sobečtí. Peníze ale nejsou jen lidským fenoménem.

Dr. Laurie Santos demonstrovala sílu peněz i na subhumánní úrovni a zjistila, že „monkey economy“ je stejně iracionální jako ta naše (http://www.ted.com/talks/laurie_santos). Jihoamerické opice capuchin se naučily používat peníze s těmito projevy: 
  • Racionální reakce na jednoduché pobídky (pokles ceny vedl k růstu poptávky). 
  • Iracionální reakce na rizikovou vsázku pod vlivem averze ke ztrátám a tzv. efektu zarámování (framing efekt). Preferovaly vsázky 50 na 50 s jedním plodem s možností získat jeden / žádný navíc (zarámování do kontextu výhra/ne-výhra) proti vsázce 50 na 50 se dvěma plody s možností jeden ztratit / udržet oba (tatáž vsázka, ale zarámovaná do kontextu ztráta/ne-ztráta). 
  • Ve stejném kontextu projevování vyšší přízně ošetřovatelům poskytujícím pozitivní překvapení (výhra) proti ošetřovatelům poskytujícím negativní překvapení (ztráta) při zachování stejné průměrné míry odměny (indiferentní užitek u obou variant). 
  • Neschopnost vytvářet úspory. 
  • Kradly, pokud mohly. 
  • Použily peníze na nákup jídla a příležitostně sexu. 
Podobnost s druhem Homo Sapiens v investičním a obecně ekonomickém chování neukazuje ani tak na mimořádnou inteligenci opic, jako spíše na hluboce zakotvené vzorce v mozku lidí, které představují nástrahy, jejichž nezvládnutí je zárukou věčného střídání finančních a ekonomických krizí s obdobím euforie a burzovních bublin. 

Zda bylo rozhodnutí o Brexitu racionální či nikoliv, ukáže až čas. Reakce trhů nám zatím příliš nenapověděla. Nicméně, pondělní pokles trhů doprovázený současným poklesem indexu strachu VIX byl nesmírně zajímavým fenoménem.

Petr Šimčák, CFA
Ředitel obchodu, Pioneer Investments ČR
Předchozí článek Brexit a dluhopisové trhy
Další článek Menší než malý strach z brexitu
Vytisknout
2024 © Asociace pro kapitálový trh České republiky Podmínky použití Prohlášení o soukromí
Back To Top