Search
cs-CZen-GB
Search
28. března 2024

Blog

Kategorie: AkatBlog

Minulé výnosy nejsou zárukou výnosů budoucích

Jiří Šimara, CYRRUS, a. s.:

S touto zajímavou větičkou se investor setkává u všech investičních nabídek od seriózních společností. Tato zásada vychází z logické úvahy, že neexistuje žádná příčinná závislost mezi růstem ceny daného aktiva v minulých obdobích a opakováním tohoto scénáře i v budoucnosti. Investor by se tak neměl slepě spoléhat jen na to, že pokud akcie či fondy posilovaly v předchozích letech, tak budou mít pozitivní výkonnost i v nadcházejících obdobích. 

I přes znalost této zásady má nemalá část investorské obce přesto tendenci podléhat představě o fungující sezónnosti na finančních trzích. Častokrát se tak můžeme dočíst například o zaručeně přicházející korekci akciového trhu kvůli tomu, že se blíží květen, který je spojen s více než dobře známou frází „sell in May and go away“. Frází, která investora nabádá k vyprodání jeho portfolia a ke stažení se z trhu. Síla těchto burzovních pranostik je nepochybně v jejich jednoduchosti a snadné zapamatovatelnosti. I mírně zkušenější investor však musí vědět, že na finančních trzích nemůže fungovat žádná pravidelnost. Pokud by tomu tak totiž bylo, okamžitě by jí chtěl využít každý, což by samozřejmě nebylo možné. Obchod musí být vždy uzavřen mezi dvěma stranami, z nichž na něm jedna vydělá a druhá prodělá.

Jediná výjimka, kdy může sezónnost fungovat, je spojena s principem samonaplňujícího se proroctví. Pokud totiž většina tržních účastníků opravdu uvěří, že některá z burzovních pranostik může fungovat, např. již zmíněná fráze o květnovém výprodeji, může se na burzách opravdu objevit nervozita, od níž je jen krůček ke korekci. Vyplatí se tak znát co nejvíce „pravidel“ sezónnosti a počítat s tím, že se v době jejich očekávané realizace může objevit zvýšená volatilita. Řídit se jimi by však dříve či později vedlo k investiční sebevraždě.
 
Ing. Jiří Šimara, analytik,  CYRRUS, a. s.

Předchozí článek Průmysloví roboti: začátek megatrendu
Další článek Proč je pořád takový zájem o dluhopisy českého státu?
Vytisknout
2024 © Asociace pro kapitálový trh České republiky Podmínky použití Prohlášení o soukromí
Back To Top