Search
cs-CZen-GB
Search
25. dubna 2024

Blog

Kategorie: AkatBlog

Konečně korekce – důvod k prodeji nebo nákupu?

Petr Šimčák, CFA, Pioneer Investments ČR:

„Každý má mozkovou kapacitu na to, aby dokázal vydělat na akciích. Ale ne každý má na to žaludek. Pokud máte tendenci v panice všechno prodat, měli byste se zcela vyhnout akciím a podílovým fondům.“ Peter Lynch

Zpomalení růstu v Číně a z toho plynoucí pokles zisků globálních firem vyvolává nervozitu na globálním akciovém trhu. Propad ceny ropy a z toho plynoucí obavy z bankrotů těžařů ropy v USA eskaluje pokles na trhu firemních dluhopisů, který se přelévá i na ostatní trhy, i když levná ropa je normálně pro ekonomiku přínosem. Evropským trhům pomáhá levné euro, které zvyšuje ziskovost evropských firem a ECB, která udržuje sazby na nulových hodnotách. V USA působí přesně opačné síly. Silný dolar sráží ziskovost amerických firem a růst úrokových sazeb vyvolává obavy, zda nepřišlo pozdě. Slovo recese se začíná používat stále častěji. 

Co bude letos klíčem pro dosahování výnosů?

Inteligentní široká diverzifikace do na sobě nezávislých aktiv (globální fondy), flexibilita ve statutech umožňující aktivitu (tzv. multi-asset fondy), spíše konzervativní strategie (nebát se držet i část hotovosti, která nabízí nulový výnos) a trpělivost (nejlepší doba k nákupu rizikových aktiv přichází až po korekcích, kdy vládne panika). 

A na závěr tři rady pro někoho, kdo již má finanční plán:
  1. Začínat by se mělo pravidelnými investicemi do akcií v mládí. Malý objem investic a dlouhý horizont dovoluje přijmout kolísání trhu spíše jako příležitost než jako hrozbu. Univerzální rada neexistuje, ale nadčasová a tisíciletími prověřená zní: Celkový majetek by měl cílově mít třetinu v akciích, třetinu v rezervě a třetinu v nemovitostech (parafráze Talmudu).
  2. I kvalitní portfolio může krátkodobě klesnout. Kolísání hodnoty je normální, nemusí vést ke ztrátě. Pokud jsou všechny položky v portfoliu na krátkém horizontu kladné, zřejmě není portfolio dobře diverzifikováno a zřejmě je mnohem rizikovější, než se může jevit. 
  3. Pochopení bodu dvě a zisk zkušeností prostřednictvím opatrného investování dle bodu jedna odstraní strach. Odstranění strachu je důležitější než ochrana před kolísáním trhu. Ochrání nás totiž před sebou samými. 
Petr Šimčák, CFA
Ředitel obchodu Pioneer Investments ČR
     
Předchozí článek 20 let AKAT – vize, revize, koncepce
Další článek Investoři mají rádi jasno, nebo alespoň jasněji
Vytisknout
2024 © Asociace pro kapitálový trh České republiky Podmínky použití Prohlášení o soukromí
Back To Top