Search
cs-CZen-GB
Search
5. května 2024

Blog

Kategorie: AkatBlog

Komodity ano, či nikoliv a raději se jim obloukem vyhnout…?

Dušan Jalový, odborník na mezinárodní akciové a dluhopisové trhy, UniCredit Bank:

Snad každého z nás pocítil nedávný masivní pokles ceny ropy. Po dlouhé době jsme opět začali jezdit k benzínkám s radostí. K mému překvapení se dokonce v Praze tvořily fronty na těch, co zlevňovaly nejdříve. Ropa, nebo benzín a nafta je totiž u veřejnosti nejvíce vidět, ale není to jen o nich. Komodity jako celek zažily neuvěřitelný půl rok života a spousta investorů má dnes víc než jen šedé vlasy!

Všechny průmyslové komodity, drahé kovy i soft komodity (například zemědělské plodiny) se neubránily poklesu minimálně o 20 %, v některých případech dokonce až o 50 %. Na burzách to jen zašumělo! Důvodů je několik a psalo se v podstatě o všech. Ze všeho nejzajímavější je asi debata o tom, zda současné nízké ceny pomohou světové ekonomice k dalšímu dlouhodobému růstu, nebo zda padneme do spirály deflace, co bude pro ekonomický vývoj dalším pomyslným hřebíčkem do „rakve“! 

Osobně si myslím, že svět dospěl tak daleko, že positivní (a to i negativní) efekt cen komodit není tak silný a že to nebude hybatelem další ekonomické revoluce. Stejně tak strašit díky komoditám s deflací je upřímně spíše dětinské. To, že jsou v současnosti výrazně levnější, naopak vytváří silný prostor, aby v budoucnu byly podstatně dražší! 

Je to celkem jednoduché. I přes veškerý technologický pokrok bude lidstvo stále závislé na klasických materiálech, energii i potravinách. Počet lidí na planetě roste geometrickou řadou, možnost využívat technologický pokrok a zvýšený životní standart dosahuje na čím dál větší část populace. A to s sebou nese (i přes zefektivňování) dlouhodobě rostoucí využívání komodit, kterých zásoby rozhodně nejsou neomezené! 

I přesto, že se třeba u ropy občas podaří najít nové zdroje, které se dají vytěžit levně, obecně platí, že s rostoucí spotřebou rostou i náklady na těžbu (hloubka, nedostupnost terénu, nadmořská výška, klimatické podmínky…). Díky poklesu cen se přestane vyplácet v tomto nedostupném prostředí těžit a nejen to. Zpomalí se také technologický vývoj substitutů, jako jsou elektromobily a jiné skvělé věci, které přišly na svět díky snaze najít nejen nový, lepší, ekologičtější, ale ve finále i levnější způsob.

Díky poklesu cen se také přestane investovat do nových nalezišť a jednoho dne zjistíme, že trh si žádá daleko více surovin, než budeme schopni vytěžit, vyprodukovat nebo vypěstovat! A cena začne znovu přiměřeně růst, a to tak rychle jak rychlá bude reakce trhu, až zjistí, kde si jako celek komodity stojí! I když to něco stojí, komodity mají úžasnou vlastnost. Čím déle jsou v zemi, tím lepší jsou. Mohou si na svoji cenu počkat.

Krátkodobé výkyvy tady s námi jsou, co je trh trhem a budou zde i nadále. Obecně je ale rozumné komodity z investorského pohledu nezavrhovat, právě naopak! Myslím si, že jsme v situaci, kdy se profit z investice do komodity bude počítat ve vysokých kladných hodnotách!
Selský rozum proto říká: „koupit a držet v delším horizontu!“ 


Dušan Jalový
odborník na mezinárodní akciové a dluhopisové trhy, UniCredit Bank 



Předchozí článek Neklidně klidná ekonomika a trhy
Další článek Potřebujeme investiční hygienu?
Vytisknout
2024 © Asociace pro kapitálový trh České republiky Podmínky použití Prohlášení o soukromí
Back To Top