Search
cs-CZen-GB
Search
28. dubna 2024

Blog

Kategorie: AkatBlog

Kapitálová unie: O čem se mluví. Nebo bude. Nebo by se mělo.

Jana Michalíková, Asociace pro kapitálový trh:

Evropská́ komise předložila návrh, který si klade za cíl rozhýbat evropskou ekonomiku prostřednictvím kapitálového trhu. Veřejné slyšení komisaře pro finanční stabilitu, finanční služby a unii kapitálových trhů Jonathana Hilla dne 8. června 2015 naznačilo cestu, jakou by tohoto cíle mělo dosáhnout a jakou cestou by se tedy Kapitálová unie mohla ubírat.

Návrh na vytvoření Unie kapitálových trhů (tzv. CMU), nebo zkráceně Kapitálové unie, předložila Evropská komise v únoru 2015. Cílem Kapitálové unie je poskytnout firmám a podnikatelům široký přístup k finančním zdrojům napříč celou Evropskou unií. Zvláštní pozornost je věnována malým a středním podnikům, které na rozdíl od amerických firem mají až 70-80% závislost na bankovním financování. Tři veřejné konzultace, které návrh Kapitálové unie tvoří, mají mobilizovat investice soukromého sektoru a diverzifikovat tak zdroje financování.

Po proběhlých konzultacích bude připraven a v září zveřejněn Akční plán, jak by kapitálová unie měla vypadat. Jenomže i zde můžou být dva zcela odlišné přístupy. Jeden sledující výzvy - pojďme celý evropský kapitálový trh zregulovat a všechny rozhodnutí, dohled i daně stanovovat z Bruselu, Paříže, Frankfurtu nebo Londýna. Druhý pohled je ryze praktický, a to upravit jenom ty konkrétní věci, které by opravdu mohly většímu zapojení kapitálového trhu do reálné ekonomiky pomoci.

Centrální plánování může být bezesporu zajímavé, ale je potřeba se smířit s tím, že se může stát, že zubní pasty bude moc, ale toaletního papíru se nedostane. Otázkou spojenou s jednotným kapitálovým trhem je, do jaké míry lze problémy evropského kapitálového trhu řešit centrálně z Bruselu. Kupříkladu,  pokud je omezený okruh  nástrojů, do kterých můžou investovat národní penzijní fondy, pak je nejistý dopad  řešení vytvořením penzijního produktu s evropským pasem v situaci, kdy by i nadále byly k dispozici „národní“ penzijní produkty výrazně podporované státem. Jenom otázky investování penzijních fondů tak naráží na dvě bariéry centrálního přístupu v podobě výsostně státních zájmů: nastavení penzijních systémů a zdaňování.

Opačným přístupem než centrální pětiletka je možnost, že se nakopne růst HDP, sníží nezaměstnanost, ale také se zlevní spoření prostřednictvím kapitálového trhu, ať už přes penzijní fondy, investiční fondy, nebo jiná řešení, a to vše zjednodušením a zlevněním úvěrů pro SMEs prostřednictvím odstranění těch bariér, které v průběhu konzultací byly identifikovány subjekty, které mají skutečnou přímou zkušenost z kapitálového trhu.

Komisař Hill naznačil, jakou cestou by se Akční plán měl ubírat. Na veřejném slyšení prezentoval Kapitálovou unii jako aktivitu, která má být prováděna ve spolupráci s kapitálovým trhem a nikoliv prováděna kapitálovému trhu. Postupné praktické kroky odstraňující bariéry, nechat trh fungovat a přinášet ovoce spíše, než dále regulovat. Ochranu investorů, která byla uváděna nejčastěji jako důvod pro zavedení jednotného kapitálového trhu, by měly zajišťovat již existující přísné regulace trhu jako MiFID2, EMIR, nebo AIFMD.

Jaký dopad bude mít Kapitálová unie na reálnou ekonomiku je zatím předčasné odhadovat.  Pro samotný kapitálový trh je prozatím dobrou zprávou, že byla jasně deklarována vůle naslouchat požadavkům jeho účastníků a nechat jej standardně fungovat. Avšak úspěch či neúspěch zaručí jenom konkrétní kroky. Jako lakmusový papírek  v tomto případě můžou sloužit například diskuze ohledně daně z finančních transakcí. Na konkrétní výstupy z Komise si však budeme muset počkat do září.

Jana Michalíková
Výkonná ředitelka AKAT
Předchozí článek Cyklus „podmořských trav“ a investiční chování
Další článek Nafouknutá deflace?
Vytisknout
2024 © Asociace pro kapitálový trh České republiky Podmínky použití Prohlášení o soukromí
Back To Top