Search
cs-CZen-GB
Search
27. dubna 2024

Blog

Kategorie: AkatBlog

Je v Číně akciová bublina?

Boris Tomčiak, Colosseum, a.s.:

Čínské akcie patří letos mezi nejvýnosnější aktiva na světě. Od počátku roku vzrostla hodnota Shanghai A share indexu o třetinu. Valuace mnohých zejména menších společností jsou hodně vysoké a trhem se začínají nést myšlenky o nafukování bubliny. Jaké jsou hlavní indikátory možných problémů a co naopak ospravedlňuje prudký růst cen akcií?

Na trhu malých společností ChiNext, který patří pod burzu v Shenzenu, se průměrný P/E poměr pohybuje na astronomické úrovni 90. Pro srovnání index S&P 500 má v současnosti tento poměr pod hranicí 20 bodů a na vrcholu technologické bubliny v roce 2000 byl P/E poměr indexu Nasdaq kolem hodnoty 40. Objem peněz půjčených čínským retailovým investorům na margin se za poslední rok zvýšil o 300 % na rekordních 1,7 bilionu juanů (270 miliard USD).

V březnu bylo v zemi otevřeno u brokerských společností téměř 5 milionů nových investičních účtů. China Southwestern University of Finance and Economics ve svém průzkumu zjistila, že až dvě třetiny nových účtů si založili investoři, kteří nedokončili střední školu. 6 % nových čínských investorů neumí ani číst. Zdá se, že investičním expertem může být v Číně kdokoliv a brzy budou horké akciové tipy dávat i pověstní taxikáři a prodavačky v potravinách.

Za poslední rok bylo v Číně 147 veřejných úpisů akcií. Každé IPO zaznamenalo v první den obchodování nárůst ceny o maximálně povolený limit 44 %. Hlad po dalších akciích je obrovský. U nových emisí je v současnosti poptávka až 150krát vyšší než je nabízené množství akcií. Tento stav je do značné míry způsoben vládní regulací, která omezuje valuaci společnosti při IPO. Údaje agentury Bloomberg ukazují, že P/E u nových společností nebyl vyšší než 23. Dá se říct, že na čínských veřejných úpisech nelze v současnosti prodělat.

Ekonomický růst Číny zpomaluje. V prvním čtvrtletí se HDP zvýšilo jenom o 7 %, což byl nejnižší údaj za posledních šest let. Výroba elektrické energie v březnu poklesla o anualizovaných 3,7 %. Naposledy byl tak velký propad zaznamenán v roce 2008, když ve světě řádila finanční krize.

Co vysvětluje růst cen? Čínská centrální banka v současnosti uvolňuje monetární politiku a postupně snižuje hlavní úrokové sazby. Na mezibankovním trhu v nejlidnatější zemi světa je tedy dostatek likvidity. Velmi důležité je postupné otevírání čínského trhu zahraničním investicím a propojování trhu v Hong Kongu s kontinentální Čínou. Zahraniční investoři mohou teď přes hongkongskou burzu snadno nakoupit akcie v Shanghaji. V minulosti měla na čínský trh přístup jenom hrstka kvalifikovaných investorů. Poměr tržní kapitalizace k HDP je stále hluboko pod maximem z roku 2007. A ani valuace celého čínského akciového trhu není vysoká, jelikož velké společnosti jsou spíše levné než drahé.

Je tedy v Číně akciová bublina nebo ne? Prozatím bych toto silné slovo nepoužíval. Nové a malé internetové společnosti jsou určitě předražené. Na druhé straně u zaběhnutých velkých firem je podle našeho názoru další potenciál pro růst cen akcií. Pro investory je důležitá diverzifikace. Tu je možné provést nákupem akcií v jihovýchodní Asii. Indonéské nebo filipínské akciové indexy pokořily v uplynulých týdnech nová historická maxima. Důvody jsou dva: rychlé bohatnutí tamních domácností a prudký pokles cen základních surovin. Indonésie, Filipíny nebo Thajsko jsou ekonomiky s nadprůměrným růstem HDP a příjmů domácností. Spotřebitelská poptávka zde rychle stoupá a i objem peněz určených na investování se utěšeně zvětšuje. Propad cen ropy byl velmi pozitivní, protože tyto země jsou značně závislé na jejím dovozu. Stav jejich obchodní bilance se tedy výrazně zlepšil. Akciové indexy se zde rozhodně nedají označit za levné, ale další růst cen akcií je kvůli vysokému přítoku kapitálu pravděpodobný.

Boris Tomčiak
Vedoucí oddělení Asset management Colosseum, a.s.
Předchozí článek Ruská ruleta
Další článek Když akcie, tak dnes dividendové
Vytisknout
2024 © Asociace pro kapitálový trh České republiky Podmínky použití Prohlášení o soukromí
Back To Top