Search
cs-CZen-GB
Search
24. dubna 2024

Blog

Kategorie: AkatBlog

Jak investoval Forrest Gump?

Petr Habiger, Colosseum, a.s.:

Forrest Gump, film, který musí znát snad každý. Film, který byl nominován na 13 Oskarů, 6 jich získal a celosvětově vydělal 677 milionů dolarů. Film, v němž Tom Hanks ztvárnil muže, který vždy udělá to, co se mu řekne a v případě jakýchkoli potíží se dává na útěk. Zkrátka skvělý filmový počin režiséra Roberta Zemeckise.

Mezi památné scény této filmové klasiky patří i ta, kdy Forrest Gump popisuje, jak na radu svého přítele poručíka Dana investoval do společnosti, o niž sám přesně neví, jak se jmenuje a popisuje ji jako „nějakou ovocnářskou firmu“. Společnost měla ve znaku nakousnuté jablko a dnes již každý ví, že se jednalo o technologickou společnost Apple Computer, která se postupně vypracovala až na nejziskovější firmu světa.

Zmíněná scéna je zajímavou inspirací pro porovnání, jak by se investice vyvíjela od doby, kdy byl tento snímek uveden do kin. To bylo více než před dvaceti lety, přesněji v roce 1994. Film sice nespecifikuje přesný den ani velikost investice, ale podle dějové linky se investice poručíka Dana musela odehrát během tří měsíců od data založení společnosti, což bylo 1.4.1976. Bez ohledu na to ale společnost nebyla veřejně obchodovatelná po následující čtyři roky a pro zjednodušení budeme tedy uvažovat investici o velikosti 10 000 USD a to v den veřejného primárního úpisu její akcií. Ten připadl na den 12.12.1980.

Na to, aby se Forrest Gump dostal do stavu, kdy už má peněz tolik, že se o ně nemusí starat, jak popisuje Dan v dopisu pro Forresta, by to nějaký čas trvalo. Cena akcií Applu se několik let pohybovala v blízkosti upisovací ceny a někdy i pod ní. V době uvedení filmu na trh 6.7.1994 by investice poručíka Dana o velikosti 10 000 byla zhodnocena o necelých 7 %. Pokud by však Forrest své akcie držel až do dnešních dní, měl by na kontě téměř 2,5 milionu dolarů.

Případ Forresta Gumpa ukazuje, že investování nemusí být složité. Pokud je člověk ochoten riskovat, tak i sebemenší intuice může být z dlouhodobého hlediska velmi úspěšná. Na druhou stranu je dobré si uvědomit, že pravděpodobnost, že se najde investor, který nakoupil akcie Applu při IPO a drží je dodnes, je velmi malá. Člověk totiž nikdy neví, kam až cena dosáhne, a proto je lepší mít předem jasno, kdy z obchodu vystoupit. Pokud totiž obchod není uzavřen, tak výdělek není nikdy jistý, i když je aktuálně plusový.

Petr Habiger, portfolio manager, Colosseum, a.s.


Graf: Změna hodnoty investice o velikosti 10 000 USD v závislosti na ceně akcií společnosti Apple (Zdroj: Bloomberg, Colosseum)
Předchozí článek Nafouknutá deflace?
Další článek Investoři by si měli zvyknout na výkyvy trhů
Vytisknout
2024 © Asociace pro kapitálový trh České republiky Podmínky použití Prohlášení o soukromí
Back To Top