Search
cs-CZen-GB
Search
23. dubna 2024

Blog

Kategorie: AkatBlog

Investoři by si měli zvyknout na výkyvy trhů

Pavel Hoffman, Investiční kapitálová společnost KB, a.s.:

Jedna z věcí, které se obává velká část investorů, zejména těch drobnějších, jsou výkyvy na finančních trzích. Samozřejmě nikdo se s potěšením nedívá, jak v důsledku paniky na trzích klesá hodnota jeho investic. Bohužel pro nejbližší týdny či měsíce by se investoři měli obrnit trpělivostí. To nejhorší, co by mohli udělat, by bylo podlehnout prodejnímu chaosu. Naopak by měli mít na paměti, že současná řecko-evropská krize nemění fundament a tím ani reálnou hodnotu kvalitních akcií.

Udržet tedy nervy na uzdě a nenechat se strhnout davem, který podlehne psychologickým vlivům a začne zuřivě prodávat. To je základní rada pro investory, jak čelit velice negativnímu sentimentu na finančních trzích. A že k prodejním mániím na trzích bude nyní docházet, je velmi pravděpodobné. Finanční trhy jsou velmi citlivé na nynější problémy Evropy spojené s Řeckem. Napjatá situace bude také ohledně možného vystoupení Británie z Evropské unie. A toho se ekonomové bojí mnohonásobně více než vystoupení Řecka z měnové unie.  Obavy vzbuzuje také očekávané zvyšování úrokových sazeb v USA a velké výkyvy na čínském akciovém trhu, které by se rychle mohly rozšířit i na ostatní rozvíjející se trhy. 

Otazníků a neznámých bude do budoucna poměrně mnoho. Kapitálové trhy na to budou reagovat po svém – budou jako na houpačce. A bude záležet jen na investorech, aby to psychicky ustáli a zbytečně se za uměle stlačenou cenu nezbavovali kvalitních akcií a na nich postavených podílových fondů. 

Naopak známé a osvědčené investorské pravidlo říká, že investovat se má v době chaosu, během níž ostatní v panice vyprodávají. Při této taktice mohou investoři na turbulencích finančních trhů i vydělat. Je ale třeba pečlivě vybírat kvalitní akcie či podílové fondy, které do nich investují. Vhodné je se soustředit na cyklické sektory a zde vybírat akcie společností, které pravidelně vyplácejí část svých zisků prostřednictvím dividend. U těchto dividendových akcií a na nich postavených dividendových fondů je výhodou, že tolik nepodléhají výkyvům na trzích a v čase jsou stabilnější. Navíc výše dividendy a její pravidelnost reflektují dobrou finanční situaci společnosti. Investorům lze v tomto ohledu doporučit například řadu západoevropských akcií ze sektoru bankovnictví, pojišťovnictví, farmacie a další.

Přes rady a doporučení stejně ale řada drobných investorů, kteří se o své investice starají sami, podlehne psychologickým vlivům a davovému chování. Těmto lidem lze doporučit, aby starosti se správou finančních aktiv raději přenechali investičním profesionálům. Podobné je to i u investorů, kteří nemají čas, aby se věnovali svým penězům. Obě tyto skupiny klientům udělají nejlépe, když začnou využívat nějakou moderní službu při správě svého investičního portfolia. Vyvarují se tím řady špatných rozhodnutí, v důsledku nichž by mohli výrazně prodělat.

Pavel Hoffman
Místopředseda představenstva
Investiční kapitálová společnost KB, a.s.
Předchozí článek Jak investoval Forrest Gump?
Další článek Vystačíme s šířením vědomostí?
Vytisknout
2024 © Asociace pro kapitálový trh České republiky Podmínky použití Prohlášení o soukromí
Back To Top