Search
cs-CZen-GB
Search
24. dubna 2024

Blog

Kategorie: AkatBlog

Centrální banky musí vyčkávat

Martin Vlček, BH Securities:

Díky výhře Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách a plánům řady dalších vlád na aktivnější fiskální politiku se nyní situace centrálních bank výrazně mění. 

Právě fiskální politika začíná přebírat taktovku a bude to ona, kdo bude mnohem více ovlivňovat tempo případného zvedání úrokových sazeb v USA i jinde.

Za poslední roky po velké finanční krizi let 2008 až 2009 bylo zvykem, že centrální banky udávaly tempo dluhopisovým a akciovým trhům i ekonomickému cyklu. Dělaly to prostřednictvím stanovování krátkodobých úrokových sazeb a pomocí nákupu finančních aktiv.

Americká centrální banka Fed v té době obvykle "řídila svět". Byla lídrem, který přímo či nepřímo určoval tempo úrokovým sazbám prakticky na celém světě. Ostatní centrální banky čekaly na její rozhodnutí a poté reagovaly. Díky výhře Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách a plánům řady dalších vlád na aktivnější fiskální politiku se ale nyní situace centrálních bank výrazně mění. Právě fiskální politika začíná přebírat taktovku, a bude to ona, kdo bude mnohem více ovlivňovat tempo případného zvedání úrokových sazeb v USA i jinde.

Bank of Japan sice včera trhy nijak nepřekvapila a ponechala základní parametry měnové politiky beze změny, ale jako jedno z hlavních rizik pro globální obchod a ekonomický růst uvedla protekcionismus.

Žádné změny dnes v monetární politice pravděpodobně neudělá ani americká centrální banka. Se zvyšováním sazeb bude vyčkávat až na jasnější konkrétní fiskální kroky. O výši sazeb pak bude rozhodovat až podle jejich očekávaného dopadu na inflaci.

Martin Vlček, analytik, BH Securities
Předchozí článek 2017: Vsadit na Trumpa? Ano, ale…
Další článek Kterým směrem se vydají úspory českých domácností?
Vytisknout
2024 © Asociace pro kapitálový trh České republiky Podmínky použití Prohlášení o soukromí
Back To Top