Search
cs-CZen-GB
Search
25. dubna 2024

Blog

Kategorie: AkatBlog

2017: Vsadit na Trumpa? Ano, ale…

Lukáš Kovanda, Cyrrus:

Donald Trump je fenoménem doby. Nejprve se mu všichni vysmívali, pak z něj byli zděšeni, nyní jej – alespoň finanční trhy – vynáší do nebes. No, spíše vynášely. Euforie z „The Donalda“ totiž opadá. Co se bude dít po jeho páteční inauguraci americkým prezidentem? Jak bude vypadat „Trumponomika“ a jak ji přijmou finanční trhy a co od ní mohou čekat Češi? To jsou klíčové otázky letošního roku. 

Euforie z Trumpa vyprchává, ale…

Optimismus, který ovládl trhy po zvolení Donalda Trumpa prezidentem USA, začal ještě koncem roku 2016 vyprchávat. Demonstruje to graf níže, který znázorňuje sentiment investorského prostředí. Čím vyšších hodnot dosahuje červená linie, tím jsou investoři optimističtější. Začátek roku 2017 proto znamenal vystřízlivění. Střídání nálad, jak vidíme z grafu, je ovšem běžné. Nahoru, dolů, nahoru, dolů,… Důležitý je trend. Jaký trend nabere nálada investorů poté, co Trump začne v Bílém domě úřadovat, to je klíčová otázka roku 2017. Bude se od ní odvíjet letošní vývoj nejen americké, ale i světové ekonomiky.



…stimulační Trump-efekt se projeví

V základním scénáři letošního vývoje předpokládáme, že přes zmíněné opadnutí euforie z Trumpa, bude mít jeho nástup do Bílého domu příznivě stimulační efekt, který se však nemusí projevit v prvních měsících úřadování. Trump je politický novic a rozhodně tedy nelze vyloučit zásadní přešlap, který trhy rozkolísá. Rizika spjatá s jeho prvním rokem ve funkci jsou následující: nárůst geopolitických tenzí, obchodní války, nestabilita v Číně, příliš rychlé další zpřísnění měnové politiky ze strany americké centrální banky a krize rozvíjejících se trhů. V nejpravděpodobnější variantě letošního vývoje se však ani jedno z těchto rizik nezhmotní v takové podobě, aby převážilo příznivý efekt chystaných Trumpových hospodářskopolitických opatření.  

Co Trump provede?...

Určitým „předstihovým ukazatelem“ Trumpova počínání si v Bílém domě jsou jeho nominace na klíčové posty administrativy. Nominacemi na pozice v oblasti hospodářské politiky Trump signalizuje, že ze svých předvolebních slibů moc slevovat nehodlá. Převážně jsou totiž nominovanými „jestřábi“. Přesto lze předpokládat, že Trump své sliby nakonec bude muset alespoň v jisté míře zasadit do „reálných rámců“ amerického politického systému, kde není žádným samovládcem, i do rámce geopolitického rozložení sil. Všechny své sliby proto Trump takřka jistě nenaplní. Rozhodně ne v proklamovaném rozsahu. A rozhodně také ne hned. 

…Zdvojnásobí růst! 

„Trumponomika“ bude zejména spočívat v přesunu důrazu z monetární na fiskální politiku coby primární prostředek ekonomické stimulace. Lze očekávat snížení daní, objemné investice do infrastruktury nebo deregulaci ve finančnictví či energetice. Na všechny sliby nedojde a nepůjde to úplně snadno, ale i tak „Trumponomika“ dle předpokladu silně podpoří růst americké ekonomiky a zprostředkovaně tedy i té globální. Zdvojnásobení růstu amerického hrubého domácího produktu během prvních dvou let Trumpova vládnutí je realistickým očekáváním. Čekat však nelze táhlý býčí růst akciového trhu tak jako za Obamy, kdy například index Standard & Poorʻs 500 posílil o 240 procent. Agresívní monetární politika je passé a s ní i zlatá éra indexového investování. V době, kdy je upřednostňována fiskální politika, je třeba selektivnějšího přístupu.

Trump a Češi

Trumpův vztah k ČR netřeba připomínat. Stačí vyslovit dvě jména: Ivana a Ivanka. Jeho důraz na fiskální politiku významně podpoří aktuální trend růstu úrokových sazeb. Trump tak zásadně promluví i do toho, jakým sazbám budou Češi čelit při žádosti o hypotéku, nebo do toho, s jakými sazbami mohou počítat na svých spořicích účtech.

Trump a spořicí účty

V loňském roce se úrokové sazby tuzemského mezibankovního trhu, například tříměsíční sazba PRIBOR, propadly na své dno. Růst inflačních očekávání je nyní patrný jak na globální úrovni, kde hodně souvisí právě s Trumpovým nástupem, tak i na úrovní lokální. V souvislosti s ním sílí tlaky na růst úrokových sazeb napříč ekonomikou, včetně těch na spořicích účtech. V případě spořicích účtů však nelze očekávat jakkoli dramatický nárůst. Ostatně ani zmíněná tříměsíční sazba PRIBOR se od svého dna jen tak neodrazí, a ačkoli letos lze předpokládat, že po více než osmi letech ustane pokles její průměrně roční hodnoty, její úroveň se od té loňské v průměru příliš lišit nebude. Jen pro srovnání, zatímco ještě v roce 2008 převyšovala její průměrná roční úroveň hodnotu čtyř procent, v letošním roce se bude pohybovat v průměru kolem úrovně 0,3 procenta. Letošní rok tedy bude charakteristický spíše zastavením poklesu úroků na spořicích účtech než jejich růstem. Silnější tlak na mírný růst úrokových sazeb nelze vyloučit zejména ve druhém pololetí v tom případě, že Česká národní banka ukončí svůj intervenční režim v prvním pololetí letošního roku, což je nyní poměrně pravděpodobné. I tak ovšem i letos platí, že spořicí účty budou velmi slabě úročeny. Obrat k lepšímu, byť nikoli na úrovně roku 2008, lze při pokračující normalizaci tuzemské měnové politiky – a mj. při alespoň částečném naplnění očekávání spojovaných s Trumpem – očekávat po roce 2017.  

Trump a hypotéky 

Průměrná sazba hypoték – ukazatel Fincentrum Hypoindex – v prosinci překvapivě setrvala na své historicky nejnižší úrovni, 1,77 procenta. Obecně se přitom očekával růst průměrné sazby, a to z důvodu platnosti nového zákona o spotřebitelském úvěru, tak z důvodu zdražování zdrojů bank, které odráží výše popsaný růst úrokových sazeb. Nic se však nemění na tom, že hypotéky jsou na dně a klesat již dále nebudou. Průměrná sazba hypoték bude stoupat, nad úrovní dvou procent by se měla ocitnout už v prvním čtvrtletí 2017.

Trump. Důraz na fiskální politiku. Stabilizace cen ropy. Růst inflačních očekávání. Růst inflace a úrokových sazeb. Tyto faktory stojí za zdražováním zdrojů na mezibankovním trhu, které má reálný potenciál promítnout se i do výše úroků hypotéčních. Tak se vlastně už děje, neboť tuzemské banky od prosince v širší míře zdražují své hypoteční úvěry. V samotném prosinci ale zřejmě ještě nechaly řadu nových hypoték „dobíhat“ při listopadových úrokových sazbách, takže zdražení hypoték se reálně odrazí až v lednových číslech. I proto, že zmíněné zdražování zdrojů na mezibankovním trhu nastává navíc v době, kdy vstupuje v platnost novela zákona o spotřebitelském úvěru – která v důsledku zvyšuje nákladnost poskytování hypoték – a kdy Česká národní banka činí kroky k ochlazení úvěrování v oblasti nemovitostního trhu. Od 1. ledna 2017 musí banky počítat s kladnou sazbou proticyklické kapitálové rezervy, kterou ČNB stanovuje pro ČR teprve jako druhou zemi v celé EU (po Švédsku), s poukazem na odtržení cen nemovitostí od jejich fundamentálních hodnot. Už dříve, loni v říjnu, přitom ČNB realizovala kroky k omezení poskytování takzvaných stoprocentních hypoték a zpřísnění podmínek pro poskytování úvěrů s nízkým podílem vlastních zdrojů klienta. Další opatření v tomto směru, ještě razantnější, chystá centrální banka na letošní duben, což dále zesílí tlak na růst hypotečních sazeb.

Sečteno, podtrženo, doba, kdy se průměrná sazba hypoték v ČR pohybovala pod úrovní dvou procent, vezme rychle za své. Na druhou stranu, s rychlejším růstem hypotečních úroků nad hodnotou dvou procent počítat nelze. Zdražování hypoték pak bude jen mírné a pozvolné. 

Závěrem

Trump ekonomice pomůže. Jak americké, tak světové. Alespoň tedy v nejpravděpodobnějším scénáři vývoje. Skončí s ním celá jedna éra vývoje globální ekonomiky, charakteristická nízkou inflací, nízkými úroky či agresívní měnovou politikou. Na řadě jsou fiskální stimuly, růst inflace i úroků. Češi se postupně budou radovat z vyšších úroků na svých vkladech, zároveň jim zdraží hypotéky. Jistě, že ne pouze kvůli Trumpovi. On však podle všeho daný trend výrazně podpoří a stane se symbolem nastupující nové éry vývoje globální ekonomiky. 

Lukáš Kovanda, hlavní ekonom, Cyrrus

Informace obsažené na těchto internetových stránkách mají pouze informační charakter a nejedná se o nabídku ani veřejnou nabídku, jejich obsah nelze vykládat jako poskytování investičního poradenství ani za doporučení k nákupu, držení nebo prodeji konkrétního investičního nástroje.

Předchozí článek 2017: Jak těžké je být americkou centrální bankou? Můžete si to vyzkoušet…
Další článek Centrální banky musí vyčkávat
Vytisknout
2024 © Asociace pro kapitálový trh České republiky Podmínky použití Prohlášení o soukromí
Back To Top