Search
cs-CZen-GB
Search
24. dubna 2024

Blog

Kategorie: AkatBlog

Přichází konec investování?

Jan Barta, ČSOB Asset Management, a.s., investiční společnost:

V posledních několika měsících za námi přicházejí investoři, kteří začali svoji investiční misi v nedávné minulosti. Nás se nyní ptají, co mají dělat. Některé akciové trhy totiž po delší době navštívili „medvědi“. 

Ze strachu investorů, kteří se na nás nyní obracejí, můžeme usoudit, že se většina z nich opět řídila nešťastným pravidlem, a nejvíce tedy investovala na samém lokálním vrcholu akciových trhů. A teď se bojí. Znamená to ale, že mají investoři co nejrychleji utéct a raději nakoupit zlato a schovat si ho do trezoru? Osobně nic proti zlatu nemám – klidně v něm můžeme mít část svého majetku uloženou. Nedávná minulost ale ukázala, že ani cena zlata nemusí být bezproblémová. Navzdory svému letošnímu 17procentnímu růstu se totiž dlouhodobě pohybuje o 35 procent níže než na podzim 2011, kdy dosáhla svého maxima. Investic ve zlatě bychom si proto neměli držet zase příliš mnoho.

Psychologie pracuje proti nám
Experti na tzv. behaviorální finance již několikrát prokázali, že lidé jsou na propady trhů daleko citlivější než na jejich nárůsty. Za koeficient citlivosti považují číslovku dvě – v praxi to tedy vypadá tak, že na poklesy trhů reagujeme dvakrát bolestněji, než když trhy rostou a my se z dané skutečnosti radujeme. Navíc ani média nešetří negativními zprávami. Troufnul bych si tvrdit, že jimi jejich kanály překypují minimálně dvojnásobně nad těmi pozitivními, byť by nám dobré zprávy nakrásně ležely přímo pod nosem. Je také pravdou, že jsme za poslední století v našich luzích a hájích prodělali hned několik peněžních reforem (přicházely pod nejrůznějšími názvy a z nejrůznějších důvodů, počínaje obdobím první republiky, a 50. léty konče). To nedůvěru Čechů ve svět investic ještě zvyšuje. Na základě toho pak dělají lidé špatná rozhodnutí. Taková je lidská psychologie.

Co tedy můžeme čekat od investic?
V první řadě určitě ne prostý a neustálý růst. Propady prostě přicházejí stejně přirozeně, jako se zvedají vlny na moři. Takových „medvědích trhů“, jakého jsme svědky dnes, přišla v minulosti již dlouhá řada (viz tabulka Kolísavost akciového indexu Dow Jones Industrial). Co je však mnohem důležitější, že se trhy z dlouhodobého poklesu cen akcií dokázaly vždy vzchopit. Ptáte se, čím to? Je to dáno tím, že tu nejde o nějakou prostou spekulaci. (Vzpomenete si například na tu s tulipány v Holandsku, kdy cena cibulek vyletěla neobyčejně vysoko, aby se po určité době krutého vystřízlivění opět strmě propadla?). Akcie totiž patří skutečným firmám a jsou navázané na jejich dlouhodobý rozvoj a zisky. A podle výpočtu našich analytiků právě firmy dokážou svým výkonem i dvojnásobně předčit řadu konzervativnějších investičních možností. Samozřejmě dlouhodobě a za předpokladu, že své peníze rozložíme mezi různé firmy, do různých odvětví, zemí, regionů,... Prostě a jednoduše jich musí být více, a dokonce je musíme čas od času vyměnit v reakci na to, jak se svět posouvá kupředu. 

Tabulka:
 

Má tedy cenu investovat?
Určitě ano. Máme-li k dispozici delší čas, ve kterém bychom mohli budovat vlastní úspory, pak jsou investice zcela jistě na místě. A začít kombinovat jednorázové investování s pravidelným se z hlediska financí i psychologie dobře doplňují. Tento způsob z mé vlastní zkušenosti vede k nejlepším reakcím investorů a poté i k jejich výsledkům.

Jan Barta, člen představenstva ČSOB AM

Předchozí článek Finanční trhy jdou na pomoc energetikům
Další článek Ztratila indexová víla svou moc?
Vytisknout
2024 © Asociace pro kapitálový trh České republiky Podmínky použití Prohlášení o soukromí
Back To Top