Search
cs-CZen-GB
Search
25. dubna 2024

Blog

Kategorie: AkatBlog

Praha by měla tančit fandango a la BREXIT

Jeremy Monk, AKRO investiční společnost, a.s.:
                                    
Chtěli byste si zatančit?

Praha se chová jako taková ta plachá dívka, která sedává v koutku. Neuvědomuje si, že je tou nejkrásnější dívkou v sále. Zatímco Paříž, Frankfurt a Madrid se nakrucují v kole, a dokonce ani Dublin, Varšava nebo maličký Lucemburk se na parketu nechtějí nechat zahanbit, Praha prozatím tančit odmítá. Ostatní evropská města samozřejmě všechna tančí fandango inspirované Brexitem: svůdně vystavují své přednosti coby bezpečná útočiště pro podniky, zejména poradenské firmy, které přemísťují své aktivity z Londýna v reakci na rozhodnutí Británie opustit Evropskou unii (EU).
Ale co Praha? Praha dosud na seznamu měst, která v tomto směru sama sebe nabízejí, nápadně chybí. A to je chyba. Autor tohoto článku si myslí, a jeho názor sdílí mnoho jeho britských spoluobčanů, že Praha má co nabídnout. Vláda České republiky, CzechInvest ani Hlavní město Praha by se neměly ostýchat a nabídnout se jako výborná destinace pro relokaci firem do České republiky.


Výjimečná příležitost

Potenciální přemístění zaměstnanců a aktivit z londýnského City představuje pro české hlavní město výjimečnou příležitost k tomu, aby se rozvinulo jako centrum celosvětově konkurenceschopných odvětví služeb s vysokou přidanou hodnotou. Například podle listopadového průzkumu odborníků v oblasti investic, provedeného společností PwC, 85% respondentů v odvětví správy aktiv prohlásilo, že podle jejich názoru bude v důsledku Brexitu nutné přemístit některé pracovníky působící v oblasti investic ze Spojeného království do kontinentální Evropy.

Zatímco mnoho velkých firem prostě jen rozvine svou stávající infrastrukturu (např. v Dublinu, Frankfurtu nebo Paříži), mnoho středních a malých firem se bude snažit založit dceřiné společnosti se sídlem v kontinentální části EU poprvé. Instituce EU, jako je Evropský orgán pro bankovnictví (EBA), se přemístí téměř určitě. V tom spočívá veliká příležitost. 

Česká republika se tradičně prezentuje jako levné místo pro výrobu, distribuci a poskytování služeb zákazníkům. Zatímco montáž automobilů a elektronických přístrojů může poskytnout tolik potřebná pracovní místa, jedná se o pracovní místa převážně nekvalifikovaného typu s nejnižším mzdovým ohodnocením. Poradenské služby naproti tomu nabízejí vyhlídku na zaměstnání s vysokou přidanou hodnotou nejen pro ty, kdo se přemisťují, nýbrž i pro všechen místní pomocný personál, jehož je zapotřebí ve velkém počtu. Lze také očekávat značný nárůst daňových příjmů. Pokud je Praha onou krásnou dívkou, tak už nemůže mít vhodnější nápadníky!

„Kvalita života“ a „snadnost podnikání“ budou hlavním zvažovaným aspektem

Pro dobře placené odborné pracovníky poradenských firem, kteří v současné době žijí v Londýně a jeho okolí budou při zvažování toho, kam se přestěhovat, prvořadými aspekty „kvalita života“ a „snadnost podnikání“. 

1) Praha je „magnet“ přitahující talentované lidi

I když „kvalita života“ je poněkud neurčitý pojem, většina lidí ví, o čem je řeč, když ji zakusí. Mike Hordley, generální ředitel HSBC Praha, k tomu říká: „Česká republika je atraktivní lokalita z pohledu životní úrovně, jak o tom svědčí vynikající výsledek, který země zaznamenala v průzkumu HSBC Expat Explorer týkající se nejlepších míst k životu pro zahraniční pracovníky. V průzkumu provedeném v roce 2016 se Česká republika umístila jako 4. nejlepší destinace na světě pro zahraniční pracovníky s tím, že byla jediným evropským rozvíjejícím se trhem v top 10 tohoto žebříčku (Spojené království se umístilo na 22. místě). To může být důležité pro mezinárodní investory, kteří zaměstnávají odborníky různých národností a poskytují jim pracovní příležitosti v různých lokalitách.“
Průzkum: EXPAT Kvalita života

 
Spojené království se umístilo na 22. místě v ligové tabulce.
Zdroj: 2016 HBBC Expat Explorer Survey

Hordleyho slova potvrzují i jiní Britové pracující v České republice. Oliver Donoghue, generální ředitel společnosti NonStop Recruitment, říká: „V globálním světě mnoho firem maximálně využívá multikulturní pracovní síly, která přináší nejrůznější zkušenosti, způsoby myšlení a v neposlední řadě i liberální a tolerantní pohled na svět. Pro mě by problém s Brexitem, který na firmy tvrdě dolehne, mohl spočívat v neschopnosti snadno nalézt pracovní sílu, která takovéto výhody nabízí. Jsem konec konců nesmírně hrdý na to, že máme v Praze velmi různorodou pracovní sílu, a (po) Brexitu to vypadá, že budeme mít takovýto luxus i nadále, zatímco naši konkurenti a srovnatelné subjekty ve Velké Británii jej mít nebudou.“ Stejně jako Hordley i Donoghue vnímá Prahu jako magnet přitahující talentované lidi: „Praha je fantastické město, které může sloužit jako sídlo center, z nichž jsou poskytovány nejrůznější služby. Skupiny osob, z nichž se rekrutují pracovníci odborných poradenských společností, křižují celou Evropu vzhledem k tomu, že mnozí lidé se sem chtějí přestěhovat a toto město zažít.“ 

Čím je Praha tak atraktivní?

Většina Britů si je vědoma bohaté historie a kultury, kterou česká metropole nabízí. Obecně málo se ví, jak vysoká úroveň veřejné dopravy, školství a zdravotnictví a nízké daňové sazby Česká republika nabízí. Ve všech těchto ohledech, jsou přednosti Prahy nepopiratelné:

  • Pulzující kulturní život  
Praha není jen půvabné město, je na ní opravdu něco magického a to nejen proto, že se zde prý nachází 100 zlatých věží. Pražská architektura zahrnuje středověké románské, gotické, barokní, kubistické a secesní památky, dále se zde nacházejí stavby vzniklé v době komunismu i ty zcela nejmodernější z období po jeho pádu.  Zatímco „levné pivo“ přitahuje skupinky mladíků přijíždějících se povyrazit na pánských jízdách, Praha má také bohatý kulturní program, v němž nechybí jazz, opera či balet. Víkendy lze strávit v českých horách, známých lázních, dále lze objevovat středověká města jako Český Krumlov, Kutná Hora nebo Telč. Milovníci vína si mohou užívat vinice a vinné sklípky v „toskánské“ krajině jižní Moravy. Ti, kdo chtějí cestovat, mohou navštívit sousední země Německo, Rakousko, Polsko a Slovensko, které se nacházejí pouhých několik hodin jízdy od českého hlavního města.
 
„Omlouváme se, ale budete se muset přestěhovat do nádherné Prahy.“ Společnost NonStop Recruitment, jedna z nejrychleji rostoucích firem v Evropě, zažívá exponenciální růst od otevření české pobočky v Praze a Pardubicích. Pro mnoho odborníků je možnost rozvíjet svou kariéru v Praze atraktivní vyhlídkou. Ilustrace: S laskavým svolením společnosti Nonstop Recruitment
 
       

  • Bezkonkurenční dopravní infrastruktura 
Dopravní infrastrukturu v Praze a v Londýně nelze v ničem srovnávat. Pražská integrovaná dopravní síť zahrnující tramvajové linky, metro a autobusy je rychlá, efektivní a poměrně levná. Hlavní město Praha nedávno dokonce snížilo cenu roční jízdenky na MHD (ano, čtete správně) ze 4750 Kč na 3650 Kč (přibližně 114 GBP). Vyhrazené tramvajové trasy, které mohou využívat pouze tramvaje, autobusy a pohotovostní služby, zajišťují rychlou a efektivní hromadnou dopravu. Stejně tak moderní, prostorný a klimatizovaný systém metra snadno předčí přecpanou londýnskou podzemku (ve které je navíc často velmi horko).

Klenotem pražské dopravní infrastruktury však je bezesporu letiště Václava Havla. Toto moderní letiště provozuje časté denní lety do většiny evropských destinací a na všechna velká londýnská letiště. V současné době létá přibližně 90 přímých letů z Prahy do Londýna každý týden. Zatímco doba letu na londýnská letiště je zhruba 1 hodina 49 minut (ve srovnání s 1 hodinou 19 minutami z Frankfurtu a 1 hodinou z Paříže), většina zahraničních pracovníků bydlí pouhých 15 až 30 minut jízdy od pražského letiště. Bezpečnostní kontrola se nachází u odletových bran, takže cestující na služební cestě, s příručními zavazadly zřídkakdy čelí dlouhým prodlevám u pasové či bezpečnostní kontroly.

  • Nízké daňové sazby 
Česká republika uplatňuje sazbu 19% u daně z příjmů právnických osob. Ve Spojeném království je tato sazba ve výši 20%, ve Francii 33%, v Německu 30%, ve Španělsku 25%, v Lucembursku 21% a v Polsku 19%. Pouze Irsko má s 12,5% nižší sazbu daně z příjmů právnických osob.

Mezní sazba daně z příjmů fyzických osob v České republice je velmi konkurenceschopných 15% (plus 7% „solidární daň“ na vysoké příjmy). Ve Spojeném království je tato sazba ve výši 45%, ve Francii 50%, v Německu 48%, ve Španělsku 47,5%, v Lucembursku 43,6% a v Polsku 32%.

Pro odborné pracovníky poradenských firem, zvyklé na to, že téměř polovinu jejich bonusů si vezme berní úřad Velké Británie (Inland Revenue) „za účelem financování britské kultury příznivých životních podmínek“, to bude šok. Navíc zde neexistují žádné místní daně. Dividendy jsou zdaňovány sazbou 15% (ačkoliv toto je předmětem různých diskusí). Nakonec pak zde neexistují žádné kapitálové zisky z cenných papírů držených déle než 3 roky. Je tedy čas se vzpamatovat a jednat!

  • Zdravotní péče 
České zdravotnictví funguje na systému povinného soukromého pojištění s tím, že pacienti se rozhodují, u které pojišťovny budou. Jedním z největších překvapení autora bylo to, že český zdravotní systém funguje tak dobře (nebo naopak britský NHS tak strašně nefunguje). Praktičtí i odborní lékaři jsou k dispozici na četných „poliklinikách“, kde nejrůznější zdravotníci pracují společně ve stejné budově. Není neobvyklé, že vás lékař pošle za specialistou ve stejné budově, aby na vás od něj dostal odborný posudek. Doporučení k lékaři, které často trvá ve Velké Británii týdny, může na poliklinice trvat několik minut. Pražské nemocnice jsou obdobně efektivní. Vzpomínám si, že když jsem poprvé navštívil pohotovost v největší pražské nemocnici, lékař se omlouval, že mě nechal čekat pět minut.

  • Péče o děti a vzdělávání 
Dalším příjemným překvapením je český vzdělávací systém. Jedním z největších pozitiv je jeho finanční dostupnosti a síť státních mateřských škol pro děti ve věku 3-6 let. Po celé Praze je také umístěno velké množství soukromých „anglicky mluvících“ školek.

Povinná školní docházka začíná zhruba o rok později, než ve Velké Británii, na státních školách, kde vládne silný důraz na tři elementární dovednosti: čtení, psaní a počítání, se stále ještě vyučuje úhledný krasopis. Český systém gymnázií bude povědomý každému britskému rodiči. I v této oblasti lze v hlavním městě České republiky nalézt řaduii uznávaných soukromých škol, z nichž některé uplatňují britské osnovy nebo program vedoucí k mezinárodní maturitě (International Baccalaureate). A konečně, Praha je domovem Univerzity Karlovy, která byla založena ve středověku, a Českého vysokého učení technického (ČVUT), které se může pochlubit tím, že je nejstarší (nevojenskou) technickou univerzitou v Evropě.  

2) Snadnost podnikání

Kvalita života je jednoznačně jen jedním aspektem při zvažování, kam se přestěhovat. Firmy se potýkají s řadou praktických problémů, které je třeba řešit, např. nalezení správného zaměstnance, nalezení vhodných prostor, obecné infrastruktury potřebné pro podnikatelskou činnost. Velká část atraktivity Londýna je její vysoké skóre ve všech těchto oblastech, ale Praha, přes svou mnohonásobně menší velikost, v mnoha ohledech exceluje.
 
 
Mike Hordley z pražské pobočky HSBC poznamenává: „Existuje celá řada faktorů, které z této země činí atraktivní místo (k podnikání). Ústředním aspektem je poloha České republiky v srdci Evropy, její silná tradice zpracovatelského průmyslu a její prokázaná inovativnost v tradičních i nových průmyslových odvětvích. K tomu lze připočíst vysoce vzdělanou pracovní sílu a silné stránky v oblasti jazykových dovedností spolu s kvalitní telekomunikační a dopravní infrastrukturou, rozvinutými finančními službami a solidním právním/regulačním rámcem pro podniky (Česká republika se umístila na 27. místě v Indexu snadnosti podnikání vytvářeným každoročně Světovou bankou, což je pozice lepší než u řady jiných členů EU, vč. vysoce rozvinutých ekonomik Nizozemska, Francie, Španělska a Belgie, stejně jako rozvíjejících se trhů, jako jsou Slovensko a Maďarsko).“ 

Hordley se dále zmiňuje o silných vazbách mezi Čínou a Českou republikou a dodává: „Země střední a východní Evropy, jako je Česká republika, jsou v dobré pozici umožňující jim těžit z rostoucího zaměření na čínskou strategii nové hedvábné stezky (OBOR), která si klade za cíl posilovat rostoucí propojování mezi Asií a Evropou a umožnit přístup k zavedeným i novým trhům.“ 

  • Vzdělaní odborní pracovníci ovládající dobře cizí jazyky
Podle údajů z Ministerstva školství ukončilo v akademickém roce 2015/16 22 281 studentů studium oborů souvisejících s ekonomií a financemi, přičemž dalších 72 884 zůstává nadále v takovýchto kurzech zapsáno. Navíc, díky popularitě mezinárodních programů MBA (v Praze existuje takovýchto programů deset) a profesních kvalifikací, jako jsou ACA, CIMA, ACCA, CFA, zde existuje nevyužitá nabídka finančně gramotných odborných pracovníků. Claire Zenkerová, partnerka profesionální vzdělávací společnosti ineo.click s.r.o. (Dříve BPP) k tomu poznamenává: „... na trhu již existuje rezerva nadaných a vzdělaných mladých lidí s dobrou angličtinou a povědomím o tom, co to znamená být odborným pracovníkem v oblasti obchodu.“
 
 
Kromě toho, zatímco francouzské a německé pracovní zákony jsou poměrně málo pružné, české pracovní právo je v mnoha ohledech pravděpodobně ještě volnější než ve Velké Británii.

Cizinci se často trápí obtížemi při zvládnutí českého jazyka. Není to vůbec na místě. Vzhledem k prosperujícímu turistickému průmyslu jsou Češi zvyklí být v kontaktu s cizinci. Na 69% absolventů se může pochlubit plynulou angličtinou nebo její aktivní znalostíiii. Pokud zahrneme i ty, kdo mají pasivní znalost jazyka, toto číslo vzroste na 85%. Pro ty, kdo si chtějí osvojit jazyk, existuje celá řada jazykových škol nabízejících intenzivní kurzy pro začátečníky, které obvykle více než postačují k tomu, aby se zde cizinci mohli dorozumět.

  • Infrastruktura
Omar Sattar, skotský výkonný ředitel společnosti Colliers International v Praze, konstatuje, že v Praze je možné nalézt kvalitní kancelářské prostory. V tomto roce bude dokončena řada významných projektů kancelářských budov. 

Podle údajů sestavených společností Colliers, „náklady na komerční kancelářské prostory jsou výrazně levnější v České republice než ve Velké Británii, Francii, Lucembursku a Německu. Pokud jde o náklady na provoz kanceláří, subjektům, které připadají v úvahu z hlediska stěhování po BREXITu, může podobné úspory nabídnout pouze Polsko.“  
 
 
 
Index nákladů nájemců pro rok 2016 * [eur] 


Tak v čem je tedy háček?

Jaké jsou potenciální nevýhody? Jednou ze zřejmých nevýhod je postoj Čechů k EU. Ohledně některých opatření jsou Češi ještě skeptičtější k EU než Britové! Bez ohledu na to však existuje jen malá politická vůle k „Czexitu“ – odchodu z EU. Ve skutečnosti je docela možné, že Česká republika nakonec přijme euro, i když v dohledné době to asi nebude. 

Korupce zůstává jedním z nejčastěji citovaných problémů v České republice, avšak, jak poznamenal jeden Brit, zdá se, „že se to začíná ubírat správným směrem“. Institucionální, právní a regulační rámec ve Velké Británii je na mezinárodní úrovni. Naproti tomu v České republice se ochrana vlastnických práv může zdát poměrně slabá. Je však třeba podotknout, že některá z těchto rizik lze zmírnit pečlivým vypracováním právních smluv a rozhodčích doložek, jež určují, kde a jak budou řešeny spory. Kromě toho u regulovaných subjektů, které přestěhují do České republiky jen část svých aktivit, pravděpodobně zůstane hlavním regulátorem britský Úřad pro finanční etiku (FCA).

Neostýchejte se a nabídněte Prahu!

Četná evropská města: Paříž, Frankfurt, Madrid, Varšava se snaží přilákat britské firmy a provedli proto v Londýně svá promoční turné. Francie a Německo dokonce uvažují o změně svého pracovního práva, aby bylo pro britské firmy přijatelnější. Irský regulátor mezitím hledá nové pracovníky, kteří by zvládli velký objem nevyřízených žádostí o oprávnění k podnikání! 

Ale co Praha? Má-li toho Praha tolik co nabídnout, je absence České republiky v debatě nad stěhováním v návaznosti na Brexit těžko pochopitelná. Tuto zdrženlivost při podpoře Prahy je ještě obtížnější pochopit vzhledem k dobrým vztahům mezi oběma zeměmi.

Jak říká Oliver Donoghue: „Proč CzechInvest nebo dokonce vláda neučinily víc pro to, aby přilákaly organizace do této země v období po Brexitu, je mimo mé chápání. Vidím další lokality s nízkými náklady pro zahraniční firmy inzerující na letištích, v novinách a časopisech s ekonomickým zaměřením, ale po České republice není nikde ani vidu ani slechu. Je to skrytý klenot a byla by opravdu škoda, kdyby jím zůstala!“

Jeremy Monk MBA, ASIP, BSc (Hons), DIC
Investiční ředitel
AKRO investiční společnost, a.s.


iZa pouhých 600 Kč/20 GBP měsíčně. U soukromých „anglicky mluvících“ školek cca 10.000 Kč/320 GBP měsíčně.
iiMezinárodní střední školy s výukou v angličtině se sídlem v Praze: International School of Prague, The English College, English International School of Prague, Riverside School a Prague British School (několik poboček).
iiiPrůzkum STEM pro CzechInvest, 30. června 2014


Předchozí článek Kterým směrem se vydají úspory českých domácností?
Další článek Kdy nám ČNB zlevní zahraniční zájezd? Vsaďte si!
Vytisknout
2024 © Asociace pro kapitálový trh České republiky Podmínky použití Prohlášení o soukromí
Back To Top