Search
cs-CZen-GB
Search
23. dubna 2024

Blog

Kategorie: AkatBlog

Ohlédnutí za letošními velkými pohyby na trzích

Martin Vlček, BH Securities a.s.:

Za zajímavost letošního roku lze považovat mezi komoditami zejména obrat na ropě, která od únorového dna posílila téměř o 100 %. Řada akcií těžařů posílila mnohonásobně. Stejně tak investoři mohli trefit mnohonásobné zisky na některých těžařích kovů, jako například Freeport-McMoRan nebo velmi spekulativní Cliffs Natural Resources. Na měnách jsme byli svědky trojitého vrcholu na japonském jenu vůči americkému dolaru v červenci, srpnu a září, s následným strmým poklesem. V rámci měn byl spektakulární zejména pokles britské libry po brexitu.

Na akciích se projevila v rámci komoditních akcií "houpačka" na ETF fondu těžařů zlata, kteří nejprve výrazně posílili o více než 100 %, aby poté skoro všechny zisky odevzdali. Bylo to v reakci na 30procentní posílení ceny zlata s následným výrazným poklesem.

"Nám osobně se povedlo trefit velmi dobře trend růstu bankovních titulů, dvakrát MONETA, jednou Komerční banka, Erste Bank, a to v důsledku obratu na úrokových sazbách. Trefili jsme i růst podhodnocených akcií aerolinek Delta Air lines a Deutsche Lufthansa. Další sektorovou trefou byly akcie rafinérské společnosti Phillips 66 (PSX). Vyčkávali jsme i na lepší cenu u podobné společnosti Valero (VLO), která nám nakonec asi o procento unikla. Další radost nám udělaly například akcie Micron (MU) nebo 21st Century Fox (FOXA). Největším zklamáním byl pro nás sektor biotechnologií, kde jsme příliš brzy koupili akcie Novo Nordisk" říká Martin Vlček, analytik BH Securities.

Martin Vlček, analytik
BH Securities a.s.
Předchozí článek Největším soupeřem investorů je jejich vlastní mozek
Další článek Jak se v portfoliu připravit na posílení české koruny?
Vytisknout
2024 © Asociace pro kapitálový trh České republiky Podmínky použití Prohlášení o soukromí
Back To Top