Search
cs-CZen-GB
Search
19. dubna 2024

Blog

Kategorie: AkatBlog

O osudu ropy se rozhodne v Dauhá

Tomáš Menčík, CYRRUS, a. s.:

Víkendová schůzka těžařů ropy v katarském Dauhá bude nejdůležitější ropnou událostí za posledních několik měsíců. Pokles ceny ropy na úrovně pod 30 USD rozpoutal žhavé debaty, co se s bídnou situací dá dělat. A byť je nyní cena ropy už na 40 dolarech, poptávka po nějaké koordinované akci je stále silná. Ovšem ne u všech. A v tom je právě ten problém.

Před několika měsíci se dohodla Saúdská Arábie, Rusko, Katar a Venezuela na zmrazení produkce ropy na lednových úrovních. Na tuto dohodu se budou producenti přibližně 60 % globální produkce ropy snažit navázat a rozšířit ji právě v Dauhá. Nápad dobrý, kdyby byl ovšem podporovaný všemi. Jenže země jako Írán nebo Brazílie se nechtějí nechat svázat. A zejména u Íránu to může být zásadní komplikace.

Irán má totiž 2. největší zásoby mezi zeměmi OPEC, obrovské již vytěžené zásoby a apetit expandovat těžbu poté, co mezinárodní společenství ukončilo sankce na export ropy. Do loňského roku Írán legálně prodávat ropu nemohl, snad jen spřízněným pochybným režimům. Další variantou byl nelegální prodej, který nepochybně existoval, ale jeho rozměr nelze zjistit.
Před uvalením sankcí na konci 80. let těžil Írán přes 6 milionů barelů denně. Po uvalení sankcí produkce skokově klesla na 1 milion barelů, aby se po nějaké době stabilizovala těsně pod 4 miliony barelů denně. Podle současných prohlášení představitelů íránského ropného průmyslu chtějí dostat těžbu na před-sankční úroveň, tedy navýšit produkci postupně až o 2 miliony barelů denně. Moc nebo málo?

Vzhledem k tomu, že aktuální globální denní přebytek je lehce přes 1,5 milionů barelů denně, pak dodatečné 2 miliony barelů jsou pro trh velkým strašákem. Už v letošním roce by měl Írán zvednout těžbu o 0,5 milionů barelů a v příštích letech bude patrně pokračovat. Je představitelné, že by se všechny významné země dohodly na zmrazení produkce a Írán by vesele těžil dál?

To je právě to, co by měla odhalit víkendová schůzka v Dauhá. Jestli dovolí mezinárodní ropné společenství Íránu zůstat černým koněm a pomoci tak ceně ropy vzrůst, nebo jestli Írán všechny dohody zbourá, všichni se vrátí k maximalizaci těžby a cena ropy zamíří k 30 USD. Všechny varianty jsou otevřené, a proto by měli investoři i potenciální investoři do ropy víkendovou schůzku bedlivě sledovat.

Tomáš Menčík, analytik, CYRRUS, a. s.

Předchozí článek Proč je sázka na ropu v současné době složitější?
Další článek Při investování nespoléhat jen na sebe
Vytisknout
2024 © Asociace pro kapitálový trh České republiky Podmínky použití Prohlášení o soukromí
Back To Top