Search
cs-CZen-GB
Search
20. dubna 2024

Blog

Kategorie: AkatBlog

Na co si dát také pozor při IPO

Jiří Šimara, CYRRUS, a. s. 

Investoři neustále hledají atraktivní produkty, do kterých by mohli vložit své peníze a v ideálním případě na nich co nejrychleji vydělat. Takovýto přístup je sám o sobě logický a můžeme klidně říci, že i zdravý. Vždyť nebýt investorů ochotných akceptovat určité riziko s vidinou zisků jen stěží by světlo světa spatřily produkty, které razantně změnily naše životy. Jako příklad může sloužit třeba společnost Apple, které investoři také věřili a při IPO vložili svou důvěru v její management i plánované produkty. Kdo se k tomu tehdy odhodlal, nyní jistě nelituje. Obdobných případů bychom našli celou řadu a nemusí se přitom jednat jen o ty z poslední doby. Investoři byli hybnou silou inovací už od nepaměti. Každý vynálezce totiž potřeboval v začátcích kapitál, aby mohl svůj nápad dál rozvíjet a dotáhnout jej až do komerčního prodeje. 

Stejný proces pokračuje i v současnosti, jen v mnohem větším měřítku. Opakovaně například žádá investory o čerstvý kapitál Elon Musk z Tesla Motors, kterou mnoho lidí vnímá jako revoluční automobilku. Nutno podotknout, že se Muskovi doposud daří přesvědčovat investorskou veřejnost o výhodnosti jejich investic, sic má firma mnoho významných problémů. Investor akceptuje možná rizika s vidinou toho, že se Muskovi opravdu podaří naplnění jeho vizí o elektrifikaci dopravy.  Doposud je vše v pořádku a obě strany mohou ze vzájemné spolupráce profitovat. Problém však nastává tehdy, pokud je tento zažitý proces zneužit třetí stranou. 

Nyní se konečně dostávám k jádru tohoto textu, a to je varování před možným zneužitím zvuku, které IPO mezi investory má. Velmi často se totiž stává, že nepoctivé společnosti slíbí svým potenciálním klientům možnost zprostředkování nákupu akcií při jejich primárním úpisu, což má investor spojeno s možností realizace nadprůměrných zisků, nicméně následně se ukáže, že firma ničeho takového schopna není. Primární emise akcií, a zejména pak těch na velkých zahraničních trzích, jsou povětšinou přístupné jen velkým investorům z řad hedgeových fondů. Krásným příkladem ze současnosti je chystaná primární emise akcií čínské banky Postal Savings Bank of China (PSBC). O tomto IPO se napsalo již nespočet textů a pozornost mu věnují i čeští investoři. Přece jen se jedná o největší primární úpis akcií za poslední roky.

Investoři by však měli mít na paměti, že zprostředkování tohoto úpisu není schopen každý a jednoznačně ne menší internetoví obchodníci, kteří na IPO PSBC přesto lákají své ziskuchtivé klienty. Ti zašlou své finanční prostředky s vidinou účasti v IPO a nakonec je jim sděleno, že se na ně žádné akcie nedostaly s tím, že je zde jiná atraktivní možnost investice, a sice formou vysoce rizikových FOREX obchodů. Tady už sklapne dopředu nastražená past a klient, který byl původně zlákán zajímavým IPO, končí se spekulacemi na pohyby měn, za jejichž zprostředkování si broker účtuje nemalé poplatky. Rada proti spadnutí do obdobné pasti je přitom jednoduchá. Používat zdravý úsudek a vždy si před rozhodnutím o spolupráci s podezřelým obchodníkem nechat čas na promyšlení, popř. se nebát s žádostí o pomoc oslovit odborníky z řad větších investičních společností. 

Ing. Jiří Šimara, analytik, CYRRUS, a. s. 
Předchozí článek Třetina Čechů nevydrží na výnos čekat dlouho
Další článek Nulové úrokové sazby nutí Čechy překročit svůj konzervativní stín
Vytisknout
2024 © Asociace pro kapitálový trh České republiky Podmínky použití Prohlášení o soukromí
Back To Top