Search
cs-CZen-GB
Search
20. dubna 2024

Blog

Kategorie: AkatBlog

Investovat do akcií nebo nemovitostí? Výhody na obou stranách

Pavel Hoffman, Investiční kapitálová společnost KB, a.s.:

Co je lepší investice – koupit byt a pronajímat ho nebo za peníze raději pořídit kvalitní akcie, které přinášejí pravidelné dividendy. Na první pohled by se mohlo zdát, že první varianta, protože je spojena s menším investičním rizikem. Při detailnějším prozkoumání tomu ale úplně tak není a pro řadu investorů jsou vhodnější spíše kvalitní dividendové akcie.

Mít větší obnos peněz v řádu milionů korun a nevědět kam s nimi. Tak před tento problém je postaveno čím dál větší množství lidí, nejčastěji v Praze a v dalších větších městech. Tito lidé často hledají investiční variantu, o kterou se nebudou muset příliš starat, která jim ale bude stabilně vynášet a nebude extrémně riziková. Dávat peníze do banky se jim z důvodu zanedbatelných výnosů logicky nechce. Řada lidí to řeší investicí do nemovitosti, kterou se pak snaží pronajmout a tímto způsobem získávat pravidelný výnos. Jenže jakkoliv se tato varianta jeví výnosně a málo riziková, je spojena s velkým množstvím úskalí. Tím může být například to, že tato investice často vyžaduje stabilní pozornost majitele nemovitosti a tudíž může být pro investora časově velmi náročná. Přinejmenším diskutabilní je i malá rizikovost – tedy pravděpodobnost, že pravidelný výnos z pronájmu bude skutečně pravidelný a stálý.

Špatná zpráva pro investory do nemovitostí
Důvodem je skutečnost, že velmi rychle přibývá lidí, kteří se rozhodnou skoncovat s nájemním bydlením a odhodlají se k investici do vlastního bydlení. Motivují je historicky levné hypoteční úvěry a poměrně široká nabídka developerských projektů – zejména v hlavním městě. Podle údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) se vloni jen v Praze začalo stavět zhruba čtyři tisíce nových bytů, což znamená meziroční nárůst o bezmála devět procent. Celorepublikově se vloni začalo budovat více než 26 tisíc nových bytů a to znamená meziroční nárůst také přes osm procent.

V následujících letech se navíc očekává, že relativní meziroční nárůsty půjdou ještě více nahoru. Poptávka po vlastnickém bydlení je na vzestupu a zažívá doslova boom. Současně se ale počet obyvatel Prahy ani celé republiky nikterak významně nezvyšuje. To ale znamená, že neustále klesá množství lidí, kteří poptávají bydlení v pronájmu. A to je tou nejhorší zprávou pro investory, kteří koupí byt a chtějí ho pronajmout a tím realizovat pravidelné výnosy.

Se zvyšující se dostupností vlastnického bydlení klesá poptávka po nájemním bydlení. Investiční riziko investice do nemovitosti tak významně narůstá. Lidé mají a budou mít čím dál větší problém do své pořízené nemovitosti nalézt solidního nájemníka. Takového, který bude stabilně platit nájemné a současně nebude byt ničit, čímž by jeho tržní hodnota poklesla.

Nezanedbatelné investiční riziko
Investici do nemovitosti spojenou s následným jejím pronájmem tak už nelze považovat za málo rizikovou variantu. Často se stává, že investor nemůže řadu měsíců nalézt vhodného nájemníka, a tak po tuto dobu nerealizuje ani žádné výnosy. A to nemluvě o tom, že vlastnictví nemovitosti je spojené s řadou povinností, které mohou být i časově náročnější. Zejména, je-li v bytové jednotce umístěn problémový nájemník. Pak ani v nejmenším nelze hovořit o investici, o kterou není třeba se příliš starat a která stabilně vynáší. Proto také tento typ investice není vhodný pro každého, protože je s ní spojené nemalé a těžko předvídatelné riziko. Dobré výsledky tato investice přináší jen v případě, kdy se investorovi podaří nalézt slušného nájemníka, který si pronajme byt na delší časové období. Taková situace je ale spíše výjimečná.

Jistota dividendových akcií
Po ne příliš pozitivních zkušenostech s investováním do nemovitostí a problémy s nájemníky pak lidé často od této varianty upouštějí a hledají jiné alternativy, které nebudou tak časově náročné. Řada lidí raději vsadí na aktiva, která jsou spojená se stabilními výnosy a přitom není nutné se o investici aktivněji starat. A takovou investicí jsou dividendové akcie, respektive akcie společností, které vyplácejí pravidelnou dividendu. Ideální je přitom investovat do podílových fondů, které samy investují do těchto akcií. Díky diverzifikaci se tím celkové investiční riziko ještě více snižuje.

Dividendové akcie jsou sice stále akcie, to znamená, že je s nimi spojená značná volatilita. V případě poklesu trhů klesají i tito tituly, zpravidla se ale rychleji vracejí na původní hodnotu. Na druhou stranu se jedná o nejstabilnější typ akcií, které tolik nepodléhají výkyvům na trzích.

Podílové fondy s dividendovými akciemi neznamenají pro klienty žádné „časové náklady“. Investoři do nich jednoduše vloží své prostředky a pak už jen zhodnocují svůj kapitál. Žádné starosti, žádné komplikace. Stejně jako pořízení nemovitosti je i tato investice na delší časový úsek, kdy pak celkové investiční náklady klesají na přijatelnou mez.

A finální výsledek – tedy zhodnocení investice – ani zdaleka nemusí být významně nižší než u pořízení nemovitosti a jejího pronajímání. Zvláště když realitní investor narazí na problém nedostatku nájemníků a byt není schopen po nějakou dobu pronajmout. Bez ohledu na to, že bytová jednotka je zrovna prázdná, tak stejně je nutné platit nemalé poplatky spojené s vlastnictvím nemovitosti (zálohy na služby). To znamená poplatky za teplo, svoz odpadů, provoz výtahu a řadu dalších výdajů, na které nemá vliv, že v bytě nikdo nebydlí. A celková výše těchto nákladů bývá vyšší, než kolik činí manažerské poplatky u finančních aktiv.

Sečteno a podtrženo – ani o jedné investiční variantě nelze říci, že by za všech okolností byla lepší a výhodnější než ta druhá. Záleží na konkrétní situaci a hlavně také na možnostech a přístupu samotného investora. Kdo nemá čas se jako vlastník starat o pořízenou nemovitost a hledat nájemníky, měl by na realitní investici raději zapomenout a dát přednost například dividendovým akciím. Ušetří si hodně starostí a ve finále může vydělat i více.

Pavel Hoffman
Místopředseda představenstva IKS KB, a.s.

Informace obsažené na těchto internetových stránkách mají pouze informační charakter a nejedná se o nabídku ani veřejnou nabídku, jejich obsah nelze vykládat jako poskytování investičního poradenství ani za doporučení k nákupu, držení nebo prodeji konkrétního investičního nástroje.

Předchozí článek Viva technologiím, ale pozor na lidi
Další článek Finanční trhy jdou na pomoc energetikům
Vytisknout
2024 © Asociace pro kapitálový trh České republiky Podmínky použití Prohlášení o soukromí
Back To Top